Hjem Nyheter Oberstløytnantens råd til alle som frykter atomkrig

Oberstløytnantens råd til alle som frykter atomkrig

Del
X
LinkedIn
Pin
Reddit

Etter Russlands angrep på Ukraina tidligere i år, har frykten for atomkrig igjen fått næring. Russlands politiske ledelse, har flere ganger nevnt atomvåpen som et ledd i kommunikasjonen rettet mot Vesten.

– Vi har alle verktøyene ingen andre kan skryte av. Vi vil bruke dem om nødvendig, sa Russlands president Vladimir Putin allerede i april.

Uttalelsene ble allerede den gang sett på som en referanse til ballistiske missiler og atomvåpen, og Putin har også kommet med antydninger om atomvåpen en rekke ganger siden dette.

I oktober hevdet Ukrainas president, Volodymyr Zelenskyj, at Russland har begynt å forberede sine egne på mulig bruk av atomvåpen.

Samtidig la han til i intervjuet med den britiske kringkasteren BBC at han ikke trodde Russland er klar til å bruke dem.

– De begynner å forberede samfunnet sitt. Det er veldig farlig. De er ikke klare til å bruke det. Men de begynner å kommunisere. De vet ikke om de vil bruke det eller ikke. Jeg tror det er farlig å snakke om det i det hele tatt, sa Zelenskyj til BBC.

Oberstløytnant Geir Hågen Karlsen forteller at veldig mange som stopper han på butikken eller trikken har ett spørsmål.

– Alle lurer på faren for atomkrig, sier han til Aftenposten.

Og svaret til oberstløytnanten?

Han tror ikke på atomkrig.

– Russerne vet hva det innebærer å sette i gang en atomkrig. Den historiske erfaringen fra Cuba-krisen er at folk i det russiske systemet ikke nødvendigvis er med på denne galskapen. Og om Putin gjør det, kommer han til å miste all intern støtte, men også støtte fra land som Kina og India. Russland har opplevd Tsjernobyl og kjenner til konsekvensene av radioaktiv forurensing. Og de vet at Vesten vil svare, brutalt. Det er heller ikke sånn at Putin bare kan bestemme seg for å trykke på en knapp. Å bruke atomvåpen er designet med en del sikkerhetsmekanismer. Det er et stort apparat fra toppen og helt ned til dem som skal iverksette, sier han til Aftenposten.

Del
X
LinkedIn
Pin
Reddit

Solsialnytt har siden 2014 gitt deg de mest engasjerende historiene i Norge. Hovedfokuset vårt er å gi deg positive historier. 

@Erte Media AS

Redaksjon

Ansvarlig redaktør:

Eivind Skår Ertesvåg

 

Kontakt Sosialnytt:

kontakt@sosialnytt.com