En av tv-årets desidert store snakkiser er Öde Spildo Nerdrum.
Den unge kunstneren har sjarmert tv-publikum gjennom sin deltagelse i «Farmen Kjendis». Frierbrevene renner inn, og Instagram går helt av hektene hver gang han og Farmen kjendis-kollega Anniken Jørgensen viser seg sammen – er de et par eller er de faktisk bare gode venner?
Før Öde deltok i Farmen var han et ukjent ansikt for de fleste av oss. Men faren hans, Odd Nerdrum, vet de fleste hvem er. Og man skulle kanskje tro at Odd hadde pepret sønnen med mediehåndtering før han gikk inn på gården.
Medieoppmerksomhet er ikke ukjent for Odd Nerdrum, men han hadde få tips å komme med før sønnen dro til kjendisgården.
– Jeg ga ingen råd i det hele tatt, for jeg ante jo ikke hva det var for noe. Det var jo første gangen jeg så på Farmen, med min sønn Öde. Det var en merkelig opplevelse som jeg aldri skal glemme, forteller Odd Nerdrum til TV2.
Utrolig populær
Men selv uten noen form for trening i hvordan man skal fremstå på en tv-skjerm, klarte Öde å forføre det norske folk. I ettertid av programmet har populariteten økt. Og kanskje er det noe med hans folkelige side som appellerer til oss? Öde er i hvert fall ikke redd for å fortelle om vonde og traumatiske opplevelser.
Han har blant annet fortalt historien om hvordan han holdt på å miste livet som baby.
Han var kun noen uker gammel da han ble hastet til sykehus, blek og stille mens han slet med å få oksygen og den lille barnekroppen var i ferd med å gi opp. På vei til sykehuset sluttet han å puste, og det som om minutter for vesle Öde.
Gutten ble koblet til respirator, og legene ba foreldrene forberede seg på det verste.
– Mor og far ble fortalt at om jeg overlevde ville jeg mest sannsynlig ende opp som grønnsak. Ifølge min far hadde jeg hudfarge som et stearinlys.
Han var smittet av RS-virus, et virus som i alvorlige tilfeller angriper lungene. Sykdommen er en vanlig dødsårsak blant småbarn i utviklingsland.
Faren, Odd Nerdrum, malte «Livredderen» etter at sønnen overlevde. Maleriet viser et blekt spedbarn i hendene på en mann.
Öde har ikke merket noen senvirkninger på lungene etter sykdommen som holdt på å ta livet av ham som baby. Han er heller ikke engstelig for å få korona, og har ikke undersøkt om han, siden RS-viruset tidligere herjet med lungene hans, er i risikogruppen.
Åpen om mobbingen
Livet hans har vært ulikt livet til de fleste andre. Kunst og filosofi har vært en sentral del av livet siden Öde var født. Han forteller at det ga tøffe skoleår.
– Jeg ble ertet og latterliggjort for mine fakter, og det var også noe fysisk mobbing, forteller han i et lengre intervju med Dagbladet.
– Den har ført til at det tar lang tid før jeg aksepterer et vennskap, og det er nok fordi de jeg trodde var vennene mine mobbet meg.
Som barn syntes han det var vanskelig. I voksen alder har han andre tanker rundt det.
– Biologisk sett kan man argumentere for at det er mobbeofrene som er problemet, at det er de svake som må skyves vekk helt hjerteløst. Samtidig tror jeg på psykologer som mener at mobbing ikke finnes, at det vi kaller mobbing er en dominansekamp mellom to sterke individer. Som i en ulveflokk med alfa og omega, sier han og legger til at han aldri har tvilt på at han er enestående.
Nominert til gullruten og kryptisk melding
Fredag denne uken ble det avslørt at Nerdrum er nominert til Gullruten 2021, i kategorien «Årets deltaker».
– Det føles fantastisk, og det oppleves som helt sannsynlig, sier han til TV 2.
I forbindelse med nominasjonen svarer han også på spørsmålet som mange av oss lurer på. Når kommer han tilbake på skjermen?
– Dere får se meg igjen når dere minst venter det, svarer Nerdrum lurt, ifølge TV 2.