Hjem Nyheter Ødeleggelser på gassledninger i Østersjøen – dette vet vi

Ødeleggelser på gassledninger i Østersjøen – dette vet vi

Tirsdag kom meldinger om at det lekker gass fra de to gassrørledningene Nord Stream 1 og Nord Stream 2 i Østersjøen. Sverige og Danmark har satt krisestab.

Det fosser gass ut av gassrørledningen Nord Stream 1.

– Dette er ikke en liten sprekk. Det er et stort hull, sier direktør i det danske Energistyrelsen, Kristoffer Böttzauw, ifølge NRK.

Det svenske seismologisenteret opplyser ifølge NRK til SVT at målestasjoner i Sverige og Danmark registrerte to kraftige eksplosjoner ved rørledningene mandag.

Den ene eksplosjonen hadde en størrelse på 2,3 og ble registrert ved hele 30 målestasjoner i Sør-Sverige.

Dansk fregatt sendt til Bornholm

DR skriver at Danmark har sendt en fregatt til Bornholm som ligger nær det ene hullet. Danmarks statsminister Mette Fredriksen vil ikke avvise at lekkasjen skyldes sabotasje.

– Absalon er sendt ut for å kunne overvåke området og sikre at sivile skip ikke seiler inn i denne gasskyen, sier Mads Korsager, forsvarskorrespondent i DR Nyheder.

Fregatten har også et annet formål enn å bare lede andre skip rundt lekkasjene.

– Når man sender et skip som Absalon av gårde, er det fordi man ønsker å etablere en form for kontroll over området. Den har radarsystemer som kan se veldig langt over vannet, og så har den sonarsystemer som kan se hva som skjer under vann, sier Mads Korsager.

Dette vet vi

Gassrørledningene Nordstream 1 og Nord Stream 2 har blitt rammet av «enestående skader», sier selskapet bak offshorerørledningene, Nord Stream AG, ifølge DR til nyhetsbyrået Reuters.

– Ødeleggelsen som skjedde samtidig samme dag på tre tråder av gassrørledningene i Nord Stream-systemet er enestående, heter det i en uttalelse fra selskapet.

Selskapet opplyser også at det foreløpig er umulig å anslå når skaden vil bli utbedret slik at rørledningene igjen skal kunne frakte naturgass fra Russland til Europa.

Rørledningene har vært berørt av totalt tre lekkasjer – en 24 kilometer sørøst for Bornholm og to nordøst for øya, sier Kristoffer Böttzauw, direktør i det danske Energistyrelsen.

Begge gassledningene er ute av drift. Det russiske gasselskapet Gazprom har stengt Nord Stream 1 til nå, mens Nord Stream 2 aldri kom i drift. Begge inneholdt imidlertid gass under trykk.

Eksplosjoner også registrert i Norge

Også i Norge er eksplosjonene registrert.

Det bekrefter NORSAR til TV 2.

– Vi har sett to rystelser, begge på Hamar hvor det er en stor seismisk målestasjon, sier viseadministrerende direktør Arve E. Mjelva. 

Hamar er 700 kilometer unna der eksplosjonene fant sted. 

Equinor følger med

Petroleumstilsynet har ifølge VG bedt Equinor om å utvise ekstra årvåkenhet etter at det kan ha blitt observert droner ved norske installasjoner.

– Vi følger situasjonen nøye og er i dialog med norske myndigheter, sier selskapets pressetalsmann for norsk sokkel, Eskil Eriksen, til avisa.

Equinor vil ikke kommentere om de foretar seg noe eller hvordan de forholder seg til nyheten om mulig sabotasje mot gassrørledningene i Østersjøen.

Mener Russland står bak

– Russerne har helt bevisst ødelagt disse rørledningene selv.

Det sier orlogskaptein og forsker ved Sjøkrigsskolen, Tor Ivar Strømmen, til TV 2. Han har tidligere advart mot sabotasje mot norske gassrør.

– Med dette har Russland effektivt kuttet gassleveransen til Tyskland. Og de vil trolig prøve å legge skylden på noen andre – gjerne amerikanerne, sier han.

Russerne selv var raskt ute og sa at de ikke kan utelukke at skadene er et resultat av sabotasje.

Flere tyske aviser skriver ifølge TV 2 at den tyske regjeringen tror lekkasjene er målrettede angrep med ubåt eller dykkere.

USA vil gi Europa gass-støtte

Ifølge Nettavisen melder nyhetsbyrået AFP torsdag ettermiddag at USA har varslet at de er klare til å gi Europa gass-støtte.

Om Sosialnytt

Solsialnytt har siden 2014 gitt deg de mest engasjerende historiene i Norge. Hovedfokuset vårt er å gi deg positive historier. 

 

@Erte Media AS

Redaksjon

Ansvarlig redaktør:

Eivind Skår Ertesvåg


Kontakt Sosialnytt:

kontakt@sosialnytt.com