Hjem Familie Også nybakte fedre kan få fødselsdepresjon

Også nybakte fedre kan få fødselsdepresjon

Pappaekspert mener at menn bør stille forberedt for å unngå fødselsdepresjon. Han tror mange menn verken mottar eller oppsøker informasjon rundt det å få barn.

– I dag finnes det altfor lite informasjon som snakker direkte til mannen, og det som tilbys serveres på en slik måte at mange menn ikke gidder å lese seg opp på tematikk rundt fødsel og barsel, mener Gilbert Borgen-Veland.

Bogen-Veland er daglig leder i Blipappa.no som er emn ressursportal med videoer, artikler og underholdning for menn, som gjør temaer som graviditet, fødsel og småbarnstiden lettfattelige og engasjerende.

Med nettportalen ønsker han å vise menn at det å få barn ikke er så skummelt som det kanskje virker.

– Flere menn jeg har snakket med den siste tiden forteller at de var skeptiske til barn, selv etter fødsel, forteller Borgen-Veland.

Han kan røpe at frykt og skepsis omfatter alt fra å være redd for at barnet skal komme i veien for karriere eller sosialt liv til at det vil ødelegge for parforholdet og hobbyer.

Også menn kan få fødselsdepresjon

Helsedirektoratet anbefaler at foreldres psykiske helse og trivsel bør tematiseres i konsultasjonene i helsestasjonsprogrammet, og tas opp på hjemmebesøk 7-10 dager etter fødsel.

Borgen-Veland etterlyser at det også må gjøres en jobb i forkant av fødsel, som belyser at man kan møte på mental motgang og sette menn i stand til å gjenkjenne tegnene på en begynnende depresjon.

– Mannen må selv kjenne på det og kunne søke hjelp. Mentale utfordringer kan være ødeleggende i barnets oppvekst og i parforholdet, mener Borgen-Veland.

Mellom fem og ti prosent av alle pappaer sliter

Borgen-Veland mener at menn er for dårlige til å både kjenne på egne følelser, snakke med andre menn om følelser og søke hjelp når de har det tøft

Han tror også det er viktig å kjenne på hva man selv føler seg komfortabel med, og kommunisere dette til partner.

– Tradisjonelt sett har vi menn vært dårlige på å snakke om følelser. Med tanke på at mellom 5 og 10 prosent av alle menn går gjennom fødselsdepresjon, som ofte går udiagnostisert, er det viktig med et fokus på at det kan være mandig å snakke om følelser. Jeg tror at man finner mye mental styrke gjennom samtale og erfaringsutveksling, forteller Borgen-Veland.

Det viktigste tiltaket man kan gjøre som nybakt pappa er å søke hjelp når man sliter mentalt. Blant annet finnes det et hjelpetelefon fra Mental Helse som heter Foreldresupport, et gratistilbud der foreldre anonymt kan ringe inn eller chatte.

– Der kan foreldre raskt få luftet tankene sine om temaer som oppdragelse, samlivsbrudd, søvnvansker og andre utfordringer som tynger. Vi oppfordrer alle til å benytte seg av slike tilbud før det går utover deg selv eller familien. Å bevare et godt parforhold er viktig for å gi barnet en god oppvekst, avslutter Borgen-Veland.

Solsialnytt har siden 2014 gitt deg de mest engasjerende historiene i Norge. Hovedfokuset vårt er å gi deg positive historier. 

@Erte Media AS

Redaksjon

Ansvarlig redaktør:

Eivind Skår Ertesvåg

 

Kontakt Sosialnytt:

kontakt@sosialnytt.com