søndag, mai 16, 2021

Også Pfizer-vaksinen er mindre effektiv mot denne varianten

Mest lest nå

Ny forskning viser at Pfizer-vaksinen er mindre effektiv på den sørafrikanske varianten.

En studie vi omtalte i februar konkluderte med at AstraZeneca-vaksinen har betydelig mindre effekt mot den sør-afrikanske virusmutasjonen.


Studien konkluderer med at Oxford/AstraZeneca-vaksinen ikke så ut til å tilby beskyttelse mot mild og moderat sykdom forårsaket av virusvarianten som først ble identifisert i Sør-Afrika.

vaksine

LES OGSÅ: FHI: – Vi regner det som sannsynlig at den engelske varianten vil bli dominerende

Denne varianten av coronaciruset er mest utbredt i Nordland og Vestland, men er den senere tiden blitt påvist hyppigere i Viken og Oslo. Blant annet er det denne varianten som er påvist blant flere av de smittede ved Gystadmyr bo- og aktivitetssenter i Ullensaker der ti fullvaksinerte beboere nå er smittet av viruset. En av beboerne er på sykehuset.

Mandag skriver NRK og Nettavisen at ny forskning fra Israel også viser at Pfizer-vaksinen er mindre effektiv mot den sørafrikanske mutasjonen. Forskningsrapporten er ikke fagfellevurdert enda.

LES OGSÅ: «Charter-Svein» brenner munnbindet i protest – Kommentarfeltene raser

Dette betyr ikke at vaksinen ikke fungerer mot varianten i det hele tatt, men at den gir en dårligere beskyttelse.

Pfizer har selv uttalt at vaksinen skal ha god effekt også ved den sør-afrikanske virusvarianten.

Avdelingsdirektør Line Vold i Folkehelseinstituttet sier til NRK at hun ikke er overrasket over forskningsresultatene fra Israel.

– Det har også fra andre hold vært indikasjoner på at vaksinene er mindre effektive mot den sørafrikanske varianten, slik at sånn sett er resultatene her i tråd med hva som er indikert tidligere.

Få med deg alle sakene våre! Klikk liker for å følge oss på Facebook

NESTE ARTIKKEL
SCROLL NED

Siste nyheter