in

Økende motstand mot Putins mobiliserings-ordre

putin

Den statseide nyhetskanalen RT som normalt sett er Kreml-vennlige har uttrykt frustrasjon over den «delvise mobiliseringen».

Reuters melder at den russiske Kreml-tro nyhetskanalen RT har kritisert prosessen etter Putins ordre om delvis mobilisering. RT mener det har vært en rotete prosess og at offiserene har kalt inn feil menn.

– Det har blitt annonsert at menige opp til 35 år kan rekrutteres. Innkallingene går til 40-åringer, sier RT-sjefredaktøren, Margarita Simonyan, på sin Telegram-kanal.


– De irriterer folk, nesten som med vilje, og av trass, fortsetter den vanligvis Kreml-tro redaktøren i det som er uvanlig spisse utfall mot myndighetene fra denne kanten.

Et annet tegn på at det er uro er forsvarsdepartementets kunngjøring om at viseministeren med ansvar for logistikk, Dmitrij Bulgakov, hadde blitt erstattet og skal overføres til en annen rolle. Bulgakovs erstatter er Mikhail Mizintsev, en mangeårig embetsmann i hæren, som er underlagt sanksjoner fra Storbritannia, EU og Australia og i vesten har tilnavnet «Slakteren av Mariupol» etter han ledet beleiringen av den ukrainske havnebyen tidlig i krigen, der tusenvis av sivile ble drept.

Urolighetene kommer etter at president Vladimir Putin onsdag kunngjorde en opptrapping av krigen. Det som kalles «delvis mobilisering» vil ifølge forsvarsministeren gi 300.000 soldater.

Onsdag kveld tok russerne til gatene i protest mot krigen i Ukraina. Over 1300 skal ha blitt arrestert.

Hittil har over 17.000 mennesker blitt pågrepet for å ha protestert mot krigen, melder den uavhengige nettsiden OVD-info

Da Putins mobiliseringsordre ble kjent tok salget av enveis flybilletter ut av Russland helt av, og i løået av det første døgnet var det utsolgt for enveisbilletter til destinasjoner der russerne ikke trenger visum.

Hittil har protestene onsdag vært de eneste større reaksjonene. Å demonstrere i Russland er ikke «bare-bare», sier Russland-ekspert og NUPI-forsker Jakub M. Godzimirski til Dagbladet.

Han sammenlikner Russland med Nazi-Tyskland.

– Det store spørsmålet dreier seg om hva demonstrantene ønsker å oppnå med demonstrasjonene. De første dagene av invasjonen av Ukraina så vi at flere tusen personer i Russland deltok i demonstrasjoner, men etter hvert stilnet det. Det er ikke bare-bare å demonstrere i Russland. Det begynner å likne Hitler-Tyskland hvor det ikke var særlig mange som demonstrerte mot krigen, sier Godzimirski til Dagbladet.

Lik oss på Facebook
Følg oss på Instagram

Roger Waters

Polen avlyser Roger Waters-konserter som følge av Pink Floyd-musikerens holdning til Ukraina-krigen

tina

Tina var død i 27 minutter. Da hun våknet igjen, skrev hun ned noe helt spesielt