Hjem Nyheter Økende snøskredfare i helgen – anbefaler folk å unngå skredterreng

Økende snøskredfare i helgen – anbefaler folk å unngå skredterreng

Det er kun et par dager siden et snøskred i Lyngen i Troms krevde tre menneskeliv. NVE gjentar farevarselet, og sier det er økende.

Inn mot palmehelgen var det stor fare for snøskred en rekke steder i landet. Nå er NVE ute med en oppdatert advarsel der de sier at snøskredfaren er økende denne helgen.

Skredfaren er størst på Vestlandet, der det kommer mest nedbør, og det er derfor varslet stor snøskredfare i Romsdalen, Sunnmøre og Indre Fjordane søndag. Det er også varslet betydelig snøskredfare i flere andre regioner, inkludert Troms og Finnmark.

Relatert: Dette er de tre ulike typene snøskred – og slik utløses de

Det er kommet mye nysnø i fjellet de siste dagene samtidig som det har dannet seg flere svake lag i snødekket. Lørdag og søndag er det svært mye nysnø i værprognosene, som på et svakt snødekket kan gi svært store naturlig utløste skred.  

 -Vi anbefaler alle å unngå skredterreng. Det vil si terreng som er brattere enn 30 grader og utløpssoner for snøskred, sier vaktleder i snøskredvarslingen, Gustav Pless.  

 – Det tar lang tid før vedvarende svake lag stabiliserer seg i Troms og Finnmark.Det vil derfor fortsatt være lett å løse ut skred for en enkelt skiløper så lenge terrenget er over 30 grader, forklarer Pless. 

Tre franskmenn døde i Lyngen

Ni personer var i et turfølge som ble rammet av skred i Lyngen torsdag ettermiddag. Tre av personene i turfølget omkom.

Politiet opplyser nå at de tre personene som omkom var franske menn i 60-årene.

Det var ni personer som var i turfølget. De øvrige i turfølget er fysisk uskadd, og er hentet ned fra fjellet. De blir ivaretatt av helsepersonell og Lyngen kommune.

Det var en person i turfølget som meldte om skredet, cirka klokken 14.30. Tre personer ble begravd. De tre ble funnet og erklært død på stedet av lege klokken 15.22.

Skred utløst flere steder

På snøskredvarslingen Varsom.no er det farevarsel 4 flere steder i landet. Det betyr stor skredfare, og er det høyeste varselet på skalaen.

Ferdselsråd ved nivå fire på skredfareskalaen innebærer at ferdsel i skredterreng ikke er anbefalt. Det forventes skred som løsner av seg selv, og folk bes unngå løsne- og utløpsområder. Ved farevarsel 4 er utløsning sannsynlig selv ved liten tilleggsbelastning i mange brattheng. Under spesielle forhold forventes det mange store og noen svært store naturlig utløste skred.

Både Romsdal, Sunnmøre og Indre Fjordane har varsel 4. Her, og flere andre steder i landet opplyser varslingstjenesten at det allerede har gått flere naturlige skred.

Tags:
Del
X
LinkedIn
Pin
Reddit

Solsialnytt har siden 2014 gitt deg de mest engasjerende historiene i Norge. Hovedfokuset vårt er å gi deg positive historier. 

@Erte Media AS

Redaksjon

Ansvarlig redaktør:

Eivind Skår Ertesvåg

 

Kontakt Sosialnytt:

kontakt@sosialnytt.com