Hjem Forskning Øker kolesterolet – og aller mest for menn

Øker kolesterolet – og aller mest for menn

Hvordan du brygger kaffen har noe å si for kolesterolet. Det har også noe å si om du er mann eller kvinne

Naturlige kjemikalier i kaffe – diterpener, cafestol og kahweol – øker nivået av kolesterol i blodet. Derfor er det nyttig å vite hvilke typer kaffe som påvirker kolesterolet mest.

Tidligere forskning har vist at hvordan du brygger kaffen din har noe å si for hvor mye det påvirkes. Blant annet er kokekaffe kjent for å forhøye kolesterolet ganske mye. 

Nå har UiT-forskere sammenlignet effekten av å drikke espresso, mot andre typer kaffedrikker, blant voksne i alderen 40 år og eldre. Over 20.000 personer er med i studien. 

Resultatene om espresso og andre typer kaffedrikker er kanskje litt overraskende, det har nemlig noe å si om du er mann eller kvinne.

– Vi fant ut at å drikke 3–5 kopper espresso daglig førte til økt kolesterol, spesielt blant menn, sier professor i forebyggende medisin ved UiT, Maja-Lisa Løchen, i en pressemelding fra Universitetet. 

Sammen med medisinstudent, Åsne Lirhus Svatun, og kolleger står Løchen bak kaffe-forskningen. Svatun har jobbet med dette prosjektet parallelt som hun har studert til å bli lege.

Forskningen ble publisert i det vitenskapelige tidsskriftet Open Heart.

Kvinner drakk i gjennomsnitt i underkant av fire kopper kaffe hver dag, mens menn drakk i gjennomsnitt nesten fem.

– Det er foreløpig ingen åpenbare forklaringer på kjønnsforskjellen i kolesterolrespons på kaffedrikking, sier Løchen.

Men funnene viser iallefall at å drikke espresso var assosiert med den største kjønnsforskjellen i kolesterolnivå; mens kokekaffe/presskanne-kaffe var assosiert med den minste forskjellen. Der økte kolesterolet mye for begge kjønn.

Over 20.000 kaffedrikkere med i studien

Espresso er en kaffedrikk som lages ved å presse varmt vann gjennom svært finmalt kaffe under høyt trykk. 

– Man bruker ikke noe filter når man lager espresso, så det er naturlig at det er mer av kjemikaliene i denne typen kaffe, enn i kaffe som lages med et filter, sier Løchen. 

UiT-forskerne fikk data fra over 20.000 deltakere som svarte på den syvende runden av den store befolkningsstudien Tromsø-undersøkelsen i 2015-16. Den langsiktige befolkningsundersøkelsen startet i 1974, og involverer innbyggere i Tromsø.

Foto: Canva

Deltakerne ble spurt om hvor mange kopper kaffe de drakk daglig, og hvilken type kaffe de drakk. Det ble tatt blodprøver og målt høyde og vekt. Deltakerne måtte også oppgi informasjon om potensielle faktorer som kunne påvirke resultatene: kosthold og livsstil, inkludert røyking, alkoholinntak og fysisk aktivitet; utdanningsnivå; og om diabetes type 2 hadde blitt diagnostisert. 

– Kaffe er det mest brukte sentralstimulerende middelet over hele verden. På grunn av det høye kaffeforbruket kan selv små helseeffekter ha betydelige helsekonsekvenser, sier Løchen.

Hun sier resultatene gir viktig informasjon til befolkningen. 

– Dersom du allerede har høyt kolesterol eller har hatt hjerteinfarkt, så er det filterkaffe eller pulver som gjelder. Det påvirker kolesterolet minst. 

Kolesterol er et fettstoff som finnes i alle cellene våre og i blodet. Det er en viktig byggestein for kroppen, og transporteres rundt i kroppen via blodet. Men noen ganger kan det bli for mye av dette i blodet, det kan hope seg opp og føre til blant annet hjertesykdom.

Løchen understreker likevel at det viktigste for et sunt kolesterolnivå er å spise sunt, være aktiv, og slutte å røyke. 

– Vi bør unngå for mye «fjøsfett», sier professoren som har forsket på hjertehelse i årevis. Med det mener hun at vi bør redusere mengden rødt kjøtt, særlig prosessert kjøtt som pølser og kjøttdeig, og generelt følge kostrådene til Helsedirektoratet. 

Positive kaffe-effekter

Forskerne påpeker at det ikke var noen standardisert koppstørrelse brukt i studien deres.

– Nordmenn har en tendens til å drikke fra større espressokopper enn for eksempel italienere, sier Løchen.

Ulike typer espresso – fra kaffemaskiner, kapsler eller espressokanner – inneholder sannsynligvis også ulike nivåer av de viktigste naturlig forekommende kjemikaliene. Hun mener derfor at nye studier bør ta hensyn til dette. 

Foto: Canva

– Interessant nok inneholder kaffe mer enn tusen forskjellige kjemikalier. Inntaket av hver forbindelse avhenger også av mangfoldet av kaffearter, brennegrad, type bryggemetode og serveringsstørrelse, forklarer hun.

Forskeren forteller at eksperimentelle studier også viser at cafestol og kahweol, i tillegg til å øke totalt kolesterol, har anti-inflammatoriske effekter, beskytter leveren og reduserer risikoen for kreft og diabetes.

– Dette viser hvordan kaffe inneholder forbindelser som kan føre til at flere mekanismer fungerer samtidig, sier Løchen.

Kaffeglede

Maja-Lisa Løchen og Åsne Lirhus Svatun er opptatt av å få frem at de ikke fraråder å drikke kaffe basert på sine resultater, heller ikke espresso. 

– Kaffe gir jo så mye glede. Hvor mye betyr ikke den kaffekoppen? Hvis du er på en hytte og det ikke er kaffe der… Det er jo døden! sier Løchen.

Så hvor mye kaffe er det sunt å drikke? 

Hvis du drikker 1-2 kopper espresso om dagen så trenger du ikke bekymre seg, men hvis du drikker mye kaffe hver dag, så er det kanskje lurt å drikke filterkaffe, sier professoren.

Dette er særlig viktig hvis du allerede har høyt kolesterol.

– Vi ønsker at folk skal få denne informasjonen, slik at de kan ta bevisste valg, avslutter Løchen.

Tags:

Solsialnytt har siden 2014 gitt deg de mest engasjerende historiene i Norge. Hovedfokuset vårt er å gi deg positive historier. 

@Erte Media AS

Redaksjon

Ansvarlig redaktør:

Eivind Skår Ertesvåg

 

Kontakt Sosialnytt:

kontakt@sosialnytt.com