søndag, januar 26, 2020
Dyr Oksen er avlet frem for å produsere mer kjøtt...

Oksen er avlet frem for å produsere mer kjøtt – se når han prøver å gå

-

Belgisk blå er en storferase som brukes til kjøttproduksjon. Rasen svært omdiskutert da den er kjent for sin unaturlige voldsomme vekst og store kalvingsproblemer. Storfetypen er to eller tre ganger så store som de naturlig ville vært.

På grunn av en mutajson, er genet for begrensing av muskelvekt, myostatin, satt ut av spill. Er disse dyrene født til å lide?

Belgisk blå ble avlet frem på begynnelsen av 1900-tallet, men problemene (og fordelene) med uhemmet muskelvekt har man vært klar over siden 1800-tallet. Blant oppdrettere ses dette fenomenet mer som en fordel enn en bakdel, på grunn av den økte mengden kjøtt de kan få fra dyret, men okser og kyr av denne rasen lider.

Bilderesultat for belgisk blå youtube
De ser ikke akkurat sunne ut disse svære oksene. Foto: YouTube

De fleste fødsler en Belgisk blå ku gjennomgår, ender i keisersnitt, også sammen med vanlige okser. Dette fordi de har så mye muskler at fødselkanalen blir for smal. Det hjelper heller ikke at kalven er en muskelbunt når den blir født.

En konsekvens av dette er også at de blir lettere syke når de er ute i fri natur. Rasen er heldigvis ikke tillatt brukt i kjøttproduksjon i Norge, men rasen er lovlig og brukes i flere europeiske land, blant annet Belgia og Frankrike.

Hva mener du om denne type avling? Synes du det er riktig at Belgisk blå skal leve et dårligere liv fordi bønder ønsker å selge 20 mer % kjøtt? Forkastelig mener vi.

Se videoen nedenfor som omhandler dette og DEL den gjerne videre!

Neste artikkel ⬇Neste
Scroll ned

Kaster grisen utfor 70 meter – ble tvunget til å hoppe i strikk

Folk over hele verden har protestert kraftig etter at en fornøyelsespark i Kina tvang en gris til å hoppe strikkhopp. "Dette er dyremishandling av...

Forsker konkluderer: influensa ER verre for menn

Er det virkelig slik at menn blir sykere enn kvinner? Du er nok ikke alene om du...

Kvinne stanset bilen for å filme elg. Hva hun også fikk med på opptaket, fikk henne til å grøsse

Da den kanadiske kvinnen Audrée Tanguay Fréchette tilfeldigvis så en elg som sto og beitet i veikanten i Gaspésie i Quebec, stanset hun bilen...