Hjem Dyr Oksen Ferdinand døde etter å ha fått oppsplintet boks i fôret
Dyr

Oksen Ferdinand døde etter å ha fått oppsplintet boks i fôret

Facebook-innlegget fra Brennbakk Gård spres i rekordfart på sosiale medier: Det er nok et tragisk eksempel på dyr som lider og dør på grunn av menneskers dumskap.

Vi har tidligere skrevet om hvilke fare bokser som kastes på jorder utgjør for dyra. Dessverre er det nok en gang det historien handler om.

Ferdinand ble oppkalt etter oksen i Disney-filmen. Han ble født i oktober i fjor. Og da han fikk gress på forbrettet, skjedde katastrofen: Noen har slengt fra seg en øl- eller brusboks ut på jordet. Den har blitt kappet i småbiter av slåmaskina, og endte i fôret til Ferdinand. Han åt foret, og ble skåret opp innvendig og døde av indre blødninger.

Rundt 1500 storfe dør en smertefull død hvert eneste år på grunn fremmedlegemer i fôret. Mye stammer fra metallbiter fra øl- og brusbokser.

– Hva må til for at folk skjønner hvor alvorlig dette er, fortviler Ferdinands eier som har delt et bilde av den døde oksen med blod rundt nesa.

Innlegget er delt 9500 ganger på Facebook.

https://www.facebook.com/BrennbakkGard/posts/pfbid0U88m91u3eu3cRRLgKiiLoJfowWnsU8fJ4sfoaKmdHdUXK487QhbqmJaxt5TbySaYl

Bonden Tina Brennbakk er overrasket over at innlegget har blitt delt så mange ganger.

– Jeg hadde ikke forventet slik respons, men jeg synes det er veldig bra. Helt fantastisk. Det er tydelig at folk får det med seg. Det er folkeopplysning vi driver med. Jeg fikk vite at innlegget ble sletta fra «Venner av norsk landbruk» fordi det ble sett på som kjøp og salg, så det ble jeg litt irritert for. Jeg skal jo ikke selge oksen, den går med kadaverbil og blir brent, ikke menneskemat, sier hun til Helgelendingen.

Oksen ble funnet død om morgenen 4. juli. Tina Brennbakk var ikke i fjøset kvelden før, men fikk høre historien fra ektemannen som gjorde kveldsstellet i fjøset.

– Han fant en oppkuttet ølboks på forbrettet. Det er klart at når noen av oss finner noe sånt, blir vi mer oppmerksomme og følger med, så han gjorde det. Ferdinand lå i båsen sin og virket interessert da mannen kom med kraftfor, så vi håpte at alt skulle gå bra, forteller Brennbakk til lokalavisa.

Et økende problem

Mange bønder bruker mye tid på å lete etter bokser, for å forsikre seg om at det ikke kommer i fôret til dyra. I flere år har familien på Tufte gård i Våle plukket søppel og tombokser langs jordene. Tidligere i år kunne de fortelle at de hadde plukket vanvittige 200 tombokser fra jordene sine.

– Det har vært noenlunde greit før. I år er det verre enn noen gang, sier bonde Harald Lie til NRK.

Metalldetektor hjelper ikke – boksene er nemlig laget av aluminium som ikke fanges opp på metalldetektor.

– Vi får stadig inn meldinger fra fortvilte bønder som opplever å finne dyr med blod rennende ut av nese, munn eller endetarm. Ikke sjeldent er synderen øl- og brusbokser som har blitt kastet ut av bilvinduet, sier kommunikasjonssjef Pål Rune Eklo i en pressemelding fra Gjensidige.

Når dyra spiser, klarer de ikke å sortere ut fremmedlegemene i fôret, og metallbitene blir med ned i magen. Hvert år rapporteres det inn rundt 1 500 tilfeller av kvast hos kyr, okser og kalver. Kvast er betegnelsen på selve fordøyelsesforstyrrelsen hos storfe.

I tillegg kommer det som ikke blir rapportert inn.

Som å spise barberblad

Når gresset blir høstet blir metallboksene malt til småbiter som blander seg inn i fôret. Bitene er svært vanskelig å oppdage. Søppelrydding og bruk av magneter for å fjerne metallbitene tar dessverre ikke alt.

– Metallbitene er det som å spise barberblad. For dyret kan resultatet bli store indre blødninger, betennelser og i verste fall en smertefull død, sier Eklo. Dette er enda en veldig god grunn til å ikke kaste søppel i naturen.

Husdyrforsikringen gir erstatning, både hvis dyret dør og for driftstapet som oppstår i etterkant

– Men det er en mager trøst sammenlignet med tapet av et godt dyr og de lidelsene dyret blir utsatt for, sier Eklo.

Solsialnytt har siden 2014 gitt deg de mest engasjerende historiene i Norge. Hovedfokuset vårt er å gi deg positive historier. 

@Erte Media AS

Redaksjon

Ansvarlig redaktør:

Eivind Skår Ertesvåg

 

Kontakt Sosialnytt:

kontakt@sosialnytt.com