in

Ola demonstrerer mot fyrverkeri: «dropp det, for dyrenes skyld»

Er du en av dem som hvert år irriterer deg over at det begynner å brake på himmelen i dagene før nyttårsaften, og gjerne dagen etter også? Da kan du tenke deg hvordan dyrene har det. 

Selv om privatpersoner, enn så lenge, har lov til å skyte opp fyrverkeri på nyttårsaften, er det noen regler man skal forholde seg til.

I de fleste norske kommunene har man lov til å skyte opp nyttårsraketter fra klokken 18:00 nyttårsaften til klokken 02:00 natt til 1. nyttårsdag. Men ikke alle følger påbudet.


Vil ha det bort for dyrenes skyld 

En som har sett seg kraftig lei på fyrverkeri er svenske Ola Nilsson. Han har de siste årene sett hvordan hunden hans Charlie har reagerte på smellene.

Han ble både forbanna og redd når det skytes opp raketter. Så jeg tok han alltid med meg langt inn i skogen før tolvtiden på nyttårsaften, forteller Ola til Expressen.

Nå er Charlie død, men Ola har fått seg en ny hund, Ceasar. Nå ønsker hundeeieren at hans nye hund skal bli spart for påkjenningene Charlie måtte gjennomgå på slutten av hvert år.

Ola sammen med sin tidligere hund Charlie. Foto: Privat
Ola sammen med sin tidligere hund Charlie. Foto: Privat

Ola startet derfor en gruppe på Facebook under navnet ”Fy f-n för fyrverkerier”. Gruppen ble raskt populær og i fjor holdt medlemmer av gruppen demonstrasjon mot fyrverkeri i Strømstad.

LES OGSÅ: Hest skremt av fyrverkeri – måtte avlives på grunn av skader

Over 50 personer deltok i demonstrasjonen, og Ola poengterer ovenfor Expressen at det også er andre grunner enn hensynet til dyr som gjør at vi bør skrinlegge fyrverkeri for godt.

Det er også mange mennesker som blir skremt, ikke minst de som kommer fra krigsherjede land. Det er rundt 100 personer som blir skadet hvert år på grunn av fyrverkeri. Samtidig har vi miljøaspektet. Dette koster samfunnet mye penger som kunne blitt brukt til viktigere saker.

60 prosent av nordmenn vil forby privat oppskyting 

I følge en undersøkelse gjort av NITO svarer bare 16 prosent at man vil beholde retten til å skyte opp fyrverkeri privat i Norge. 60 prosent mener det ikke burde vært lov å skyte opp raketter privat. Dette melder NRK.

Første nyttårsdag er vi enige i at dette er bare tull når vi ser øyeskader og alvorlige personskader.

– Vi leker hemningsløst med sprengstoff akkurat denne dagen. Det er kjempeskummelt, og jeg syns det er ganske underlig, sier NITOs visepresident Kjetil Lein til NTB.

Vi nærmer oss nyttårsaften og håper folk tar hensyn og forholder seg til reglene for bruk av fyrverkeri. Uvettig bruk og oppfyring utenom de lovlige tidene rammer de uskyldige blant oss.

Posted by Dyrebeskyttelsen Bergen on Sunday, December 27, 2020

Hva mener du? Burde man forby fyrverkeri, burde det bare blitt skutt opp av autorisert personell eller skal vi fortsette som vi gjør i dag? Trykk på deleknappen og si din mening!

LES OGSÅ: Seks råd til deg med hund som er redd på nyttårsaften

Lik oss på Facebook
Følg oss på Instagram

Fancy og nydelig dessert til nyttårsaften – du trenger bare to ingredienser

Erna Solberg

Erna: – Kan ikke regne med utenlandsferie i påsken