I helgen kom den triste nyheten om at Olav Thon har gått bort i en alder av 101 år. Mens nasjonen sørger over tapet av en av sine mest fremtredende forretningsmenn, lurer mange på: Hva skjer nå med Thons private formue?
I 1923 startet Thon sin karriere med å selge reveskinn. Med tiden bygde han opp et imperium bestående av over 90 hoteller og mer enn 80 kjøpesentre, og ble en av Norges rikeste personer. I 2013 overførte han størstedelen av sin formue til Olav Thon Stiftelsen, som støtter medisinsk forskning og allmennyttige formål.
Han startet med to tomme hender
Mange har uuttalt seg om Olav Thon etter hans død. Blant dem tidligere statsminister, Erna Solberg.
– Han startet med to tomme hender og et lynskarpt hode, og hans livshistorie kunne vært et eventyr. Det er få nordmenn som har skapt flere arbeidsplasser enn Olav, og vi skylder ham en stor takk for det livsverket han har lagt ned, sier Solberg til VG og fortsetter:
– Han gikk på jobben nesten til det siste. Når han går bort 101 år gammel, sier det seg selv at den er det få av oss som kommer til slå.
Den private formuen: To milliarder
Til tross for sin generøsitet, etterlot Thon seg en privat formue på rundt to milliarder kroner. Konsernsjef Kjetil Nilsen i Olav Thon Gruppen uttalte til TV 2 at fordelingen av denne formuen er opp til familien å håndtere.
Til tross for sin enorme formue, valgte Thon å gi tilbake til samfunnet. I 2013 overførte han majoriteten av sin formue til Olav Thon Stiftelsen, som støtter allmennyttige formål innen forskning og utdanning.
Thon hadde ingen barn, og ønsket ikke at formuen skulle overføres til slektninger, da han mente at store arver ville kunne være en ulykke for mottakerne.
Olav Thon Stiftelsen har ved en rekke anledninger gitt sin støtte til forskningsprosjekter de mener er viktig for det norske samfunnet. Hvert år deler de ut priser til personer eller prosjekter som har utmerket seg spesielt.
– Man skal jo levere alt fra seg. Vårherre har vært ganske grundig når det gjelder akkurat det. Det blir vel galt å kalle ham kommunist, men det er ikke så langt unna, sa Thon til Dagens Næringsliv før han fortsatte:
– Så da er spørsmålet om man skal levere det til slektninger som kanskje ikke trenger det. Jeg har ingen barn, men mange slektninger. Men den største ulykken i livet er å arve mye penger. Jeg ønsker ikke å ødelegge noen med det.
Thon giftet seg i 2019 med sin mangeårige partner, Sissel Berdal Haga, etter at hans første kone, Inger Johanne, gikk bort i 2018. Thon hadde ingen barn, noe som gjør arveoppgjøret spesielt interessant. Det er forventet at nær familie og kanskje noen betrodde medarbeidere vil motta deler av arven.
Stiftelsens fremtid
Olav Thon Stiftelsen, som allerede forvalter en betydelig del av Thons tidligere formue, fortsetter sitt arbeid med å støtte medisinsk forskning og andre samfunnsnyttige formål. Stiftelsen har tidligere delt ut betydelige summer årlig, og det er sannsynlig at dette vil fortsette i tråd med Thons ønsker.
Til tross for sin enorme rikdom, var Thon kjent for sin enkle livsstil. Han ble ofte sett i sin karakteristiske røde lue og var en ivrig friluftsentusiast. Hans jordnære natur og filantropiske innsats har gjort ham til en elsket figur i Norge.
Med Thons bortgang står Olav Thon Gruppen overfor en ny æra. Selskapet, som inkluderer Thon Hotels og en omfattende eiendomsportefølje, vil fortsette under ledelse av konsernsjef Kjetil Nilsen. Det gjenstår å se hvordan Thons fravær vil påvirke konsernets fremtidige retning.