Olav Thon, en av Norges mest fremtredende forretningsmenn og eiendomsutviklere, har gått bort i en alder av 101 år.
Det er Olav Thon-gruppen som rapporter om dødsfallet i en pressemelding.
– Det er med stor sorg vi i dag har mottatt budskapet om at Olav Thon er gått bort. Han ble 101 år gammel.
– Savnet etter Olav Thon er stort. Han minnes med stor takknemlighet og glede for alt han har betydd for sine medarbeidere, og for sine kunder og sine nære venner. Varme tanker går til hans kjære kone Sissel og til hans nærmeste familie, sier konsernsjef Kjetil Nilsen i Olav Thon Gruppen.
Thon, født i Ål i Hallingdal i 1923, bygget opp et imperium innen eiendom og hotellvirksomhet som har satt dype spor i norsk næringsliv.
Bondegutten Olav Thon
Thons reise begynte som en ung gutt på familiegården i Hallingdal. Allerede i tenårene startet han med kjøp og salg av skinn, og som 18-åring etablerte han pelsbutikken Volvat Pels på Majorstuen i Oslo.
Dette ble starten på en imponerende karriere innen eiendom. I 1950 kjøpte han sin første bygård i Oslo, som i dag huser kjøpesenteret Arkaden. (Kilde: Olav Thon Stiftelsen).
Bygget et imperium
Gjennom flere tiår ekspanderte Thon sitt eiendomsimperium til å omfatte over 500 næringseiendommer, inkludert kjøpesentre som Sandvika Storsenter og Amfi-kjeden, samt mer enn 70 hoteller under Thon Hotels. Hans forretningsfilosofi var preget av hardt arbeid og en nøysom livsstil, noe som gjorde ham til en respektert skikkelse i norsk næringsliv.
Ga tilbake til samfunnet
Til tross for sin enorme formue, valgte Thon å gi tilbake til samfunnet. I 2013 overførte han majoriteten av sin formue til Olav Thon Stiftelsen, som støtter allmennyttige formål innen forskning og utdanning.
Thon hadde ingen barn, og ønsket ikke at formuen skulle overføres til slektninger, da han mente at store arver ville kunne være en ulykke for mottakerne.
Olav Thon Stiftelsen har ved en rekke anledninger gitt sin støtte til forskningsprosjekter de mener er viktig for det norske samfunnet. Hvert år deler de ut priser til personer eller prosjekter som har utmerket seg spesielt.
I følge forskning.no ble det i 2019 delt ut 33 millioner kroner til forskning, hvorav 20 millioner av dem gikk til støtte for nordisk forskningssamarbeid innen medisin.
En milliard til forskning på muskel- og skjelett
I november 2019 fortalte han at han hadde bestemt seg for å gi bort én milliard kroner til en nyopprettet stiftelse som skal forske på muskel- og skjelettlidelser.
«Skal det være noe vits i dette her, så snakker vi om en milliard. Såpass må det være», sa Olav Thon den gangen.
«Disse plagene som koster staten, og alle stater, milliarder av kroner i sykepenger og fravær i arbeidslivet, men er merkelig lite prioritert i det offentlige forskningsapparatet», sa han videre.
Den største ulykken i livet er å arve mye penger
Olav Thon stiftelsen har delt ut enorme summer til forskning og gode formål, og eiendomsbaronen har tidligere forklart hvorfor han deler ut penger til slike formål, fremfor å gi alt til familie og venner.
– Man skal jo levere alt fra seg. Vårherre har vært ganske grundig når det gjelder akkurat det. Det blir vel galt å kalle ham kommunist, men det er ikke så langt unna, sa Thon til Dagens Næringsliv før han fortsatte:
– Så da er spørsmålet om man skal levere det til slektninger som kanskje ikke trenger det. Jeg har ingen barn, men mange slektninger. Men den største ulykken i livet er å arve mye penger. Jeg ønsker ikke å ødelegge noen med det.
Giftet seg i 2019
Olav Thon og Sissel Haga hadde vært et par i 35 år da de 21. juni 2019 bestemte seg for å gifte seg.
Olav Thon har vært gift tidligere. Inger Johanne Thon døde 26. april 2018.
– Hun var syk. Jeg la aldri skjul på den situasjonen og oppfattet det ikke som en sensasjon. Man kan sikkert synes at det var merkelig å gjøre det sånn, og noen mener kanskje det ikke burde ha skjedd. Men vi valgte å ikke ta noen radikale beslutninger. Vi tok én dag av gangen og nå blir jo jeg og Sissel gift, har Thon sagt i et intervju med Nettavisen.
Ønsket ikke å ta ut skilsmisse
Inger-Johanne led av Alzheimer og i et intervju med Nettavisen i 2017, fortalte Olav Thon at det er veldig mange år siden at Inger-Johanne ble borte. Han fortalte videre at han ikke så poenget med å ta ut skilsmisse.
«Hvorfor ikke la det gå stille og rolig for seg og samtidig ta vare på den som er så uheldig at de er rammet av en alvorlig sykdom?», sa han til Nettavisen.
Olav Thons bortgang markerer slutten på en epoke i norsk næringsliv. Hans livsverk og bidrag til samfunnet vil bli husket i generasjoner.
For en mann og for et bidrag han har gitt til norsk forskning! Nå hyller vi Thons giverglede og hedrer hans minne.
Hvil i fred Olav Thon.