Hjem Historier fra livet Olga på 86 år ble kastet ut av leiligheten – boligen skulle brukes til asylsøkere.

Olga på 86 år ble kastet ut av leiligheten – boligen skulle brukes til asylsøkere.

Del
X
LinkedIn
Pin
Reddit

Olga Simonsson, 86, kastes ut av leiligheten sin. Den skal nemlig omgjøres til en del av et asylmottak i privat regi.– En forferdelig forandring for min del, kommenterer Simonsson. Men Olga vil allikevel bidra til å hjelpe de nye landsmennene. Hun har selv en bakgrunn som flyktning.

Det er den svenske avisen dt.se som forteller historien om den eldre damen som bor i Fredriksberg. På mandag skal hun og noen venninner arrangere loppemarked i de gamle politilokalene i Fredriksberg. Formålet er å skaffe penger til de mange asylsøkerne som har inntatt byen. 

Olga Simonsson forteller at hun selv har en bakgrunn som flyktning. I 1948 flyktet hun fra daværende Østtyskland, og endte 4 år senere opp i Sverige og Fredriksberg. Hennes bror forsvant i Russland i 1943, hva som hendte med han vet hun fremdeles ikke. Kanskje lever han, kanskje ikke.

Olga kom fort inn i Sveriges samfunn. Etter 10 dager i landet fant hun kjærligheten og har siden blitt boende i Fredriksberg, hvor hun blant annet drev en kiosk i over 10 år.«Jeg har truffet noen av flyktningene, men jeg kan ikke snakke engelsk. De kommer forbi på sykkel og hilser så fint når de passerer meg.» Med sin bakgrunn som flyktning så ønsker hun å ta godt i mot de nye innvandrerne i Fredriksberg.«På mandag starter vi med loppemarked. Vi vil by alle som kommer på kaffe. Jeg vil virkelig hjelpe til.»

Men Olga har vanskelig for å forsone seg med tanken på at hun nå blir tvangsflyttet fra leiligheten som har vært hennes hjem i elleve år. Olga og hennes mann Uno flyttet inn i 2004. For et knapt år siden gikk hennes mann bort. Tre måneder senere fikk Olga beskjed om at hun måtte flytte.

«Det var kanskje like greit at min mann døde før dette skjedde. Han hadde aldri orket å flytte herfra», forteller Olga før hun fortsetter:

«Jeg var fremdeles i stor sorg over at min mann gikk bort, så kom den smellen her på toppen av sorgen.»

I februar ble det nemlig en ny eier av bo-komplekset som Olga bor i. Da skjedde ting fort. Den nye eieren kom på besøk. Han fortalte at Olga nå ble kastet ut. Alle leilighetene skulle gjøres om til asylmottak.

«Jeg trivdes så godt der. Vi har laget til en fin uteplass hvor alle pleide å samles til fester og sosiale lag om kveldene. Jeg ble lovet at jeg skulle få hjelp med selve flyttingen. Men det kom aldri noen hjelp.»

I dag bor Olga Simonsson på et eldrehjem i Fredriksberg.

«Her trives jeg 99%. Men alle venninnene jeg hadde fått der hvor jeg bodde før er nå spredt over alt. De besøker av og til, men det er ikke det samme som når vi kunne møtes på uteplassen mellom leilighetene våre.»

Til tross for det som har skjedd så er Olga snau med å poengtere at hun ikke har noe i mot flyktningene som kommer til Fredriksberg. Det er systemet og pengejaget hos private aktører hun er forbannet på. Man kan tjene store penger i det private markedet på å huse flyktningene nå.

«De er bare opptatt av pengene». sier Olga.

Olga må være en dame med et stort hjerte. Man skulle kanskje tro at hun var bitter på flyktningestrømmen som har vært en medvirkende faktor til at hun måtte flytte. Det er hun altså ikke, hun vil heller hjelpe flyktningene.

Del gjerne historien til Olga videre.

Del
X
LinkedIn
Pin
Reddit

Solsialnytt har siden 2014 gitt deg de mest engasjerende historiene i Norge. Hovedfokuset vårt er å gi deg positive historier. 

@Erte Media AS

Redaksjon

Ansvarlig redaktør:

Eivind Skår Ertesvåg

 

Kontakt Sosialnytt:

kontakt@sosialnytt.com