Hjem Historier fra livet Olivia fikk håret til Funkygines datter – parykken ferdig til jul

Olivia fikk håret til Funkygines datter – parykken ferdig til jul

Olivia (12) har hatt alopecia siden hun var fire år gammel. Sykdommen gjør at man mister alt håret.

Mange tror Olivia har kreft, fordi de ikke kjenner til alopecia. Men de spør henne sjelden rett ut hvorfor hun ikke har hår.

– De spør ikke. De bare snakker bak ryggen min. Og da er det mye bedre at de bare spør hva det er, sier Olivia i intervjuet med God Morgen Norge.

Datteren til Jørgine Massa Vasstrand, Filippa, fikk stor oppmerksomhet etter at hun i slutten av mars valgte å barbere hodet og donere håret til noen som trenger det. Idag har Olivia (12) fått Filippas hår. Faksimile: God Morgen Norge/ TV2 og Instagram.

Olivia har hatt mange parykker opp gjennom årene, som hun har brukt når hun har følt for det.

Kun fire år gammel fikk hun alopecia som rett og slett innebærer at man mister alt hår. Årsaken til hårtapet er usikkert, men mye tyder på at det kan være forårsaket av en autoimmun sykdom.

For syv år siden begynte Olivia å miste håret. Foto: privat

Datteren til Jørgine Massa Vasstrand, Filippa, er omtrent like gammel som Olivia. Hun fikk stor oppmerksomhet etter at hun i slutten av mars valgte å barbere hodet og donere håret til noen som trenger det. Da Jørgine la ut et innlegg der hun spurte hva de burde gjøre med håret, var Oda Molstad, leder av Alopecia foreningen, raskt på banen.

– Det er mange som lurer på hva man gjør med håret om man har lyst til å donere det. Og da tok vi kontakt og sa at Olivia hadde veldig lyst på det håret og at vi hadde lyst til å lage en parykk ut av det, forteller Oda.

Olivia er fan av Funkigine, og forteller til Romerikes Blad at hun hoppet rundt i stua av glede da hun hørte hun skulle få Filippas lange lokker.

– Olivia synes det var stas at det kom fra akkurat Filippa, men det betydde nok også litt at hun fikk et ansikt på hvem håret kommer fra. Det gjorde det mye mer personlig, sier Olivias mamma, Anne, til RB.

Fikk ny parykk til jul

Og i dag går Olivia rundt med Filippas hår. Hun fikk håret levert som ferdig parykk like før jul.

– Den er noe helt annet enn de parykkene Olivia har hatt tidligere, både med tanke på farge og frisyre. Hun gløder virkelig når hun har den på, og er veldig fin i den, selv om hun selvfølgelig er fin uten også, sier moren til RB.

Etter at Olivia fikk Filippas hår har to av venninnene hennes blitt inspirert til å klippe seg og donere bort håret.

Filippa donerte bort håret sitt til Olivia. Foto: privat

– Jeg er stolt over å ha en så modig og tøff elleveåring og synes selvfølgelig at hun er like nydelig uten hår som med, sa Jørgine Vasstrand til VG i forbindelse med datterens beslutning

Tidligere i år skrev imidlertid treningsprofilen på bloggen sin at det betydde mye for familien å få bidra til Olivias nye parykk.

– Det kreves nemlig hele seks hestehaler for å lage en fullverdig parykk, og med Filippa sitt hår har hun en god start! Dette gjør ikke Filippa til noen heltinne, det har vi snakket mye om. Det gjør henne til en person som bryr seg. Og det kjennes like godt for giveren som for mottakeren, skrev Vasstrand som også takket både Alopeciaforeningen og Olivia for at de fikk lov til å gjøre noen glad.

Del
X
LinkedIn
Pin
Reddit

Solsialnytt har siden 2014 gitt deg de mest engasjerende historiene i Norge. Hovedfokuset vårt er å gi deg positive historier. 

@Erte Media AS

Redaksjon

Ansvarlig redaktør:

Eivind Skår Ertesvåg

 

Kontakt Sosialnytt:

kontakt@sosialnytt.com