lørdag, januar 16, 2021

Oljeprisen i fritt fall

Mest lest nå

Oljeprisen stuper nesten 25 prosent, og et fat Nordsjøolje koster nå 32 dollar, melder E24.

Bloomberg News skriver det samme. Ifølge nyhetsbyrået er fallet det største siden USAs krig med Irak i 1991. Grunnen til dette er at OPEC-alliansen har uenigheter innad i organisasjonen angående produksjonskutt. Koronaviruset har også skylda, da det har resultert i lavere oljeetterspørsel i nesten alle land.

OPEC med Saudi-Arabia i spissen klarte ikke å komme til en enighet med Russland for en løsning på videre produksjonskutt. Kilder i Saudi-Arabia sier til Financial Times at landet nå vil åpne alle sluser og pumpe langt mer enn først anntatt.


Dette kan sende oljeprisen i bunn dersom partene ikke kommer til en enighet i nær fremtid. En slik økning i oljeproduksjonen kan ramme Equinor og andre oljeselskaper veldig hardt. En svekking av kronekursen mot Dollar og Euro er heller ikke utenkelig.

13,44 dollar er skrelt av oljeprisen i løpet av tre dager. @ Oilprice.com

Les også: Hvordan påvirker Koronaviruset verdensøkonomien? 

Hva er OPEC?

OPEC er en organisasjon for oljeproduserende land i Midtøsten, Nord-Afrika og Latin-Amerika. Alliansen består av Saudi-Arabia, De forente arabiske emirater, Iran, Irak, Kuwait, Algerie, Angola, Ecuador, Libya, Nigeria og Venezuela. Alliansen ble stiftet i 1960 og beskrives som et internasjonalt oljekartell.

OPEC har fått mye kritikk av vestlige land gjennom årene på bakgrunn av at landene som deltar i alliansen har ekstremt stor innflytelse på oljeprisen. OPEC kontrollerer nemlig én tredjedel av oljereservene i verden, og står for nesten halvparten av oljeproduksjonen.

Saken oppdateres…

Få med deg alle sakene våre! Klikk liker for å følge oss på Facebook

NESTE ARTIKKEL
SCROLL NED

Siste nyheter