Hjem Historisk Ønskekvist: En tradisjonell metode for å finne vann og skatter

Ønskekvist: En tradisjonell metode for å finne vann og skatter

Ønskekvisten, også kjent som en pekestav, har en lang og fascinerende historie. I gamle dager ble denne enkle, men mystiske gjenstanden brukt til å finne alt fra vannkilder til skjulte skatter. Men hva var egentlig ønskekvisten, og hvordan brukte folk den?

En ønskekvist er tradisjonelt laget av en gaffelgren fra et tre, ofte hassel eller piletre, men metallstenger kan også brukes. Den som søker, holder kvisten løst i hendene og går over bakken i håp om at kvisten skal bevege seg og peke mot det man leter etter.

Finne vannkilder

En av de mest kjente bruksområdene for ønskekvisten var å finne vannkilder. I tider før moderne teknologi var tilgang til vann avgjørende for bosetninger og jordbruk. Kvistgjengeren ville gå over et område, og når kvisten bøyde seg nedover, ble det tolket som et tegn på at det var vann under bakken. Mange bønder og landfolk stolte på denne metoden for å grave brønner.

ønskekvist
Bildet viser en bonde fra England under andre verdenskrig som angivelig «har evnen til å bruke ønskekvist og har funnet vannkilder på flere av jordene sine». Foto: Wikipedia

Mineraler og metaller

I tillegg til vann ble ønskekvisten også brukt til å finne mineraler og metaller. Grunnleggende metallurgi og gruvedrift var i stor grad avhengig av evnen til å finne verdifulle ressurser i bakken. Kvistgjengeren kunne med sin kvist lete etter skjulte malmårer av kobber, sølv eller gull. Selv om det er lite vitenskapelig bevis som støtter effektiviteten, ble metoden brukt i flere hundre år.

Skattejakt

Ønskekvisten spilte også en rolle i jakten på skjulte skatter. Gamle historier og folketro forteller om kvistgjengere som fant nedgravde skatter, mistede verdigjenstander eller gamle mynter ved hjelp av denne teknikken. Selv om dette kanskje hører mer hjemme i eventyrenes verden, var troen på ønskekvistens kraft sterk blant folk.

ønskekvist
«Mand, der viser vand», maleri av den danske kunstneren Hans Smidth. Foto: Wikipedia

Helbredelse og åndelighet

Ønskekvisten hadde også en plass innenfor helbredelse og åndelighet. I noen kulturer trodde man at ønskekvisten kunne finne helbredende kilder eller urter. Andre mente at kvisten kunne avsløre skjulte åndelige energier eller kraftfelt, og brukte den i ritualer og seremonier.

Vitenskap og skeptisisme

Gjennom tidene har ønskekvisten blitt møtt med både tro og skepsis. Moderne vitenskap har i stor grad avvist ønskekvistens effektivitet, og mange betrakter det som en form for pseudovitenskap. Til tross for dette har ønskekvisten fortsatt en plass i populærkulturen og brukes av noen entusiaster den dag i dag.

ønskekvist
En illustrasjon fra 1700-tallet. (Bilde: Thomas Pennant/ Wikimedia Commons)

Ønskekvisten i dag

Selv om teknologien har gitt oss mer pålitelige metoder for å finne vann og mineraler, lever ønskekvisten videre som en del av vår kulturarv. Den minner oss om en tid da folk måtte stole på enkle redskaper og litt magi for å finne det de trengte.

  1. papirdukker
  2. seljefløyte

Solsialnytt har siden 2014 gitt deg de mest engasjerende historiene i Norge. Hovedfokuset vårt er å gi deg positive historier. 

@Erte Media AS

Redaksjon

Ansvarlig redaktør:

Eivind Skår Ertesvåg

 

Kontakt Sosialnytt:

kontakt@sosialnytt.com