Forsiden Nyheter Ønsker å stoppe salget av engangsgriller

Ønsker å stoppe salget av engangsgriller

Etter den knusktørre sommeren vi hadde i fjor, ber nå Norsk brannvernforening butikkene om å stoppe salget av engangsgriller.

I Sverige, har allerede Coop og Ica fjernet engangsgrillene. Det skriver NRK.

Det har vært flere skog- og gressbranner i Rogaland, Vest-Agder, Vestfold og Østfold de siste dagene. Og det er stor skogbrannfare i hele Sør-Norge. Derfor ønsker nå Norsk brannvernforening at de store norske kjedene følger Sveriges eksempel.

Reklame

«Jeg mener de store kjedene må ta sitt samfunnsansvar. Næringslivet er en del av samfunnssikkerheten. De må si at dette ikke er et produkt de ønsker å selge», sier administrerende direktør, Rolf Søtorp, i Norsk brannvernforening til NRK.

Kan blusse opp igjen

Brannvernforeningen sier at engangsgriller kan brukes på tilrettelagte plasser, men at det ikke er tilrådelig i skog og mark. Problemet med engangsgriller er at de kan blusse opp igjen etter lang tid. De anbefaler heller at man tenner et godt, gammeldags leirbål.

«Det beste er et gammeldags bål med kaffe og pølser. Da er det en visuell risiko. Problemer med engangsgriller er at det kan legges bort og blusse opp igjen senere. Tilbakemeldinger vi har fått er at det sjelden skjer når folk er på stedet, men at det antennes senere», sier Søtorp.

«Næringen må ta ansvar»

Engangsgriller kan lett blusse opp igjen. Foto: Pixabay

«I vår kontakt med brannsjefene rundt omkring i landet er deres erfaring at engangsgriller er en vesentlig faktor knyttet til gress og skogbranner», sier Søtorp, og legger til at det ikke holder at hver enkelt butikk innfører et eventuelt forbud.

LES OGSÅ
Bildet av den fire år gamle jenta i rullestol går viralt. Kan du se hvorfor?

«Enkelte butikker har gått foran, men det er først når det kommer på nasjonalt nivå at det monner. I og med at myndighetene ikke sørger for et forbud, er det næringen som må ta ansvar», sier Søtorp.

Ingen butikkjeder ønsker å fjerne grillene

I fjor stoppet Kjøpmannshuset Norge, som blant annet har butikkene Kiwi, Meny, Nærbutikken, Spar og Joker, salget av engangsgriller midlertidig i noen av butikkene da brannfaren var størst. Men grillene kom tilbake i butikkene.

Kjøpmannshuset har ingen planer om å fjerne engangsgrillene permanent.

«Det er noe mange setter stor pris på. Det er en balansegang mellom å gjøre det best mulig for naturen og samfunnet og den friheten og de valgene folk ønsker å gjøre selv», sier Hanne Evensen til NRK. Hun er informasjonsrådgiver i Kjøpmannshuset, som er Norgesgruppens profilhus.

Coop i Norge har heller ingen planer om å fjerne engangsgrillene fra sortimentet.

«Vi har per dags dato ingen konkrete planer om å fjerne engangsgriller fra våre butikker, men det er ting vi fortløpende vurderer», sier kommunikasjonssjef Harald Kristiansen i Coop.

Oppfordrer folk til å vise aktsomhet

Rema1000 vil også fortsette å selge engangsgriller, men de oppfordrer folk til å være forsiktige.

«Kundene som ønsker å bruke grill i sin private hage eller andre tillate områder, vil slik situasjonen er nå fortsatt kunne kjøpe engangsgriller hos oss. Når det er sagt, oppfordrer vi til å vise aktsomhet og oppsøke informasjon fra lokale myndigheter», sier kommunikasjonssjef Frederik Jahr,.

SE OGSÅ:

Mest lest nå

Truls og Eyvind har delt et bilde som får tusenvis til å le!

Til høsten er det klart for en ny sesong med "Truls ala Hellstrøm". Men de to kompisene har ikke glemt hverandre i løpet av...

Da Tony måtte flytte inn på pleiehjemmet måtte han etterlate katten sin hjemme. Men så fikk en snill nabo en plan

Da Tony fikk slag og måtte flytte på pleiehjem, var det ikke lett å si farvel til det livet han var vant til å...

Den 72-år gamle kvinnen ønsket seg en gammel og uønsket hund – se hvem hun endte opp med

Ikke alle hunder er like heldige her i livet. Heldigvis er de fleste så heldige at de finner nye eiere allerede fra fødselen av,...

Lars Monsen med utradisjonell metode da han sjekket opp Trine Rein

At Lars Monsen er en tøffing er det ingen tvil om, noe vi alle har vært vitne til utallige ganger på tv. Enten han krysser...

Bildet av den fire år gamle jenta i rullestol går viralt. Kan du se hvorfor?

Fire år gamle Maren Anderson sitter i rullestol. Det har hun gjort hele livet. En dag var Maren ute og handlet med foreldrene sine,...

Populært på Sosialnytt nå

Historier fra livet

MER POPULÆRT