mandag, oktober 26, 2020

Ønsker å ta Twitter til retten

Mest lest nå

Under pressekonferansen torsdag kveld i det ovale kontoret, langet president Donald Trump ut mot sosiale medier og spesielt Twitter, etter at innholdet i hans tweet om å stemme gjennom posten ble stemplet som feil. Han sa også at han vurderte å ta selskapet til retten.

Faktasjekk-merkene ble festet til presidentens tweet der han kom med feilaktige påstander om prosedyren som kalles ‘vote-by-mail.’ Trump hevdet at en slik form for stemmegivning vil fremkalle fusk og bør ulovliggjøres.

Trump hevder at denne praksisen vil føre til stemmefusk. Denne påstanden er feil på alle måter, og jeg har tidligere ‘debunket’ dette i en annen artikkel. Da skrev jeg dette:


«[‘Vote-by-mail] har blitt utført i mange delstater tidligere, og har aldri skapt store problemer i etterkant. Tvert imot – det er kun blitt rapportert om 6-7 tilfeller av valgfusk i løpet av de siste 20 årene. Her snakker vi om cirka 250 millioner stemmer totalt avgitt via posten.»

I delstater der man har brukt såkalt vote-by-mail har valgoppslutning doblet, triplet, og ellers økt stort. Kanskje det er det republikanerne og Donald’en frykter?

Uansett er det åpenlyst at Trump er i mot denne Twitter-praksisen der tweets han skriver blir stemplet med merker som viser at det han sier er feil. Presidenten kan vel ikke ta feil, right?

Tomme trusler

Trump kan egentlig ikke gjøre særlig mye for å ‘crack down on social media.’ Han trenger Kongressen til å få gjennom slik lovgivning, og den støtten får han nok neppe ikke. Den presidensielle dekreten (executive order på engelsk) han signerte på torsdag betyr lite og er ekstremt vag. Skikkelig lovgivning må gjennom den gode og gamle rigide prosessen.

Den tidligere føderale dommeren Michael McConnell forklarte nettopp dette til Associated Press. Der sa han at det er veldig usannsynlig at han vil kunne ‘regulere’ eller ‘slå ned’ på sosiale medier.

«For å slå ned på sosiale medier trenger han godkjennelse fra Kongresen, og må trolig gjennom ulike legale utfrordringer.» McConnell tror derimot at dette er et forsøk på å «true ledelsen i Twitter» – og McConnell har nok helt rett i det.

Autoritære tendenser

Trumps trusler mot Twitter kan kun beskrives som autoritært. Det er i disse tider man ser hvordan ledere egentlig er, og det er enkelt å se at Trump ikke er verdig å inneha stillingen sin som president.

Dette er ikke første gangen Trump viser disse autoritære tendensene. Tidligere i Koronakrisen hevdet at hans ‘autoritet er total,’ da det handlet om hvorvidt guvernører kan velge å gjenåpne delstatene eller ikke. Han tok selvsagt feil da, og tar også feil nå.

Få med deg alle sakene våre! Klikk liker for å følge oss på Facebook

NESTE ARTIKKEL
SCROLL NED

Siste nyheter