Hjem Dyr Ønsker du pinnsvin i hagen? Slik gjør du den attraktiv for disse koselige nyttedyrene

Ønsker du pinnsvin i hagen? Slik gjør du den attraktiv for disse koselige nyttedyrene

Del
X
LinkedIn
Pin
Reddit

Blant hageeiere er det truede og fredede pinnsvinet en populær bebor, da de spiser en rekke skadedyr – blant annet de forhatte brune iberiasneglene.  

Det eksisterer en rekke myter om pinnsvinets kosthold. Noen av de rareste er at de elsker jordbær og epler. Det stemmer faktisk ikke, sier Pinnsvinhjelpen på nettsidene sine. De er kjøttetere. Biller, larver, meitemark, saksedyr, skrukketroll, fugle- og musekadavre går ned på høykant. Er det lite av dette kan de også meske seg med snegl. 

En annen myte er at pinnsvin liker melk. Det er faktisk skadelig for dem. Også “whiskas”-melk for katter og andre laktosefrie alternativer. Pinnsvin skal drikke vann. 

– Du kan hjelpe ved å ta hensyn til pinnsvinene, gi de vann og katte/hundemat med små pellets, opplyser Pinnsvinhjelpen som forteller at både tørrfor og våtfor for hund og katt er egnet mat. Men jordbær og epler kan du beholde selv, for de trivelige hagerydderne er nemlig ikke interessert i vegetarmat.  

Daily Mail har snakket med eksperter hos hagekjeden Gardman, som har flere tips til hvordan du kan skape et eldorado for disse koselige nyttedyrene i hagen din:  

Lag en pinnsvin-passasje

Mange eiendommer er omgitt av høye gjerder som holder uvedkommende unna. Men det skaper også en barriere for pinnsvinet som gjerne tasser mellom nabohagene. Lager du et hull på 13 cm x 13 cm i bunnen av gjerder skaper du en enkel passasje for dem. 

pinnsvin
Pinnsvin kan gjøre nytte for seg i hagen. Foto: Canva

For å sikre at pinnsvin ikke fanger ryggraden når de beveger seg fra hage til hage, bør du alltid holde området fritt for netting og plantevekst.

Gi dem et trygt og komfortabelt hjem

Hvis du har tømmerstubber og tørt løv, kan du skape et innbydende pinnsvinhotell helt gratis. Det finnes også egne pinnsvinhus man kan få kjøpt på enkelte hageserntre, som er en perfekte innkvartering for de små gjestene.

Pass på at pinsvinhotellet ditt er dekket med en naturlig kamuflasje, slik at det smelter godt inn i de naturlige omgivelsene i hagen din.

Tilby rikelig med ferskvann og fôr

Sett rene og grunne skåler med vann tilgjengelig rundt i hagen din slik at pinnsvinet vet det er mye godt vann tilgjengelig hos deg. 

Pass på at du fyller på skålene regelmessig, og spesielt i perioder med varmt vær. Sett gjerne også ut litt katte- eller hundemat til dem.

Del
X
LinkedIn
Pin
Reddit

Solsialnytt har siden 2014 gitt deg de mest engasjerende historiene i Norge. Hovedfokuset vårt er å gi deg positive historier. 

@Erte Media AS

Redaksjon

Ansvarlig redaktør:

Eivind Skår Ertesvåg

 

Kontakt Sosialnytt:

kontakt@sosialnytt.com