Hjem Reise Ønsker turistene velkommen: De populære julemarkedene åpner igjen

Ønsker turistene velkommen: De populære julemarkedene åpner igjen

Mange nordmenn har besøk på tyske julemarkeder som fast førjulstradisjon. I år er de fleste julemarkedene tilbake igjen, etter fjorårets korona-nedstenging.

Etter et års opphold, kan nordmenn igjen drikke Glühwein, spise brente mandler og handle inn til jul i den koselige juleatmosfæren på de tyske julemarkedene.

For mange nordmenn er et besøk ved Tysklands julemarkeder blitt en fast førjulstradisjon. I fjor måtte vi stå over, på grunn av pandemien. Men nå melder Tysklands Nasjonale Turistkontor (DZT) at det igjen åpnes for rykende varm Glühwein blandet med duften av brente mandler og grillet Currywurst.

Ettersom pandemien nå i stor grad er under kontroll, har mange delstater bestemt seg for å gjennomføre julemarkedene – til glede for både lokale og tilreisende gjester.

– Dette er en fantastisk nyhet. Tyskland har en lang tradisjon for julemarkeder og nordmenn setter disse høyt på lista si. Nå krysser vi bare fingrende for at smittetallene ikke stiger i løpet av høsten, sier Joelle Janz som er turistsjef for DZT i Norge.

Julemarkedet i Lübeck og Christkindlmarkt i Nürnberg

Lübeck ligger nært grensa til Danmark og er derfor en populær destinasjon blant skandinaver.

Julemarkedet er blitt så populært at byen har fått tilnavnet «Nordens juleby». Markedet finner sted i gamlebyen, hvor byens 700 år gamle rådhus danner den perfekte kulissen.

– Vi gleder oss veldig over å kunne ønske besøkende velkomne ved julemarkedet i år. De aktuelle koronarestriksjonene gjør det mulig for Lübeck å arrangere julemarkedet uten begrensninger i antall boder, men vi holder naturligvis øye med situasjonen og tar våre forholdsregler, sier Barbara Schwartz, markeds- og innholdssjef ved Lübeck und Travemünde Marketing.

Tysklands mest berømte julemarked, Christkindlmarkt i Nürnberg, har også meldt klarsignal for 2021. Av smittevernhensyn blir markedet i år utvidet til flere områder av Nürnberg for å forhindre at for store folkemengder kommer sammen. Det innføres også enveisgågater.

Også Niedersachsen har gitt grønt lys til julemarkedene i byer som Hannover, Braunschweig og Wolfsburg.

Juleshopping i Porschestrasse

– Mange nordmenn forbinder nok Wolfsburg med fotball og biler, men byen har også en del hestekrefter når det kommer til shopping. Byens sentrale shoppinggate heter selvfølgelig Porschestrasse, sier Janz.

Når julegavehandelen er unnagjort, lokker området Autostadt. Om vinteren forvandles det til et fantastisk vinterlandskap med masse strålende lys og en stor skøytebane.

I Braunschweig utgjør byens domkirke og borgen Dankwarderode kulissen for byens historiske julemarked, som dateres tilbake til 1505. Fra byens 61 meter høye rådhustårn kan du nyte et fantastisk syn på julemarkedet.

Hannover sentrum er et av Tysklands beste shoppingområder og dermed et opplagt valg for julegavehandelen. Den gamle bykjernen med de mange bindingsverkshusene og historiske Marktkirche blir i adventstiden omgjort til et stort julemarked med masse boder som selger keramikk, leker og julepynt.

Våre juletradisjoner stammer fra Tyskland

Mange av juletradisjonene som vi i dag kjenner og elsker stammer faktisk fra Thüringen. Så er det også en helt egen julestemning i delstaten med kallenavnet «Tysklands grønne hjerte».

Det var Adelheid von Sachsen-Meiningen fra Thüringen som importerte et juletre til England for å glede sine nevøer og nieser da hun var dronning mellom 1830 og 1837. Det ble juletreets første skritt mot utbredelsen til resten av verden.

– Også tradisjonen med julepynt på juletreet stammer fra Thüringen, mer presist fra den lille byen Lauscha. Her fikk glassblåsere for over 160 år siden ideen om å fremstille glasspynt til juletreet. Juletrekuler i glass fremstilles fortsatt i området og er en opplagt julesuvenir, forteller Janz.

Hovedstaden i Tysklands grønne hjerte heter Erfurt, og julemarkedet her hører til de vakreste og mest idylliske i hele landet.

Før korona hadde markedet omtrent 200 boder, og den tradisjonelle julestollen og Thüringens berømte bratwurst er selvfølgelig et must på markedet. Høydepunktet finner du bokstavelig talt i det omtrent 25 meter høye juletreet.

Julemarkeder i de store byene

I Tysklands storbyer som Berlin, Frankfurt og Stuttgart er forberedelsene til årets julemarkeder i full gang.

I hovedstaden er det mange julemarkeder å velge mellom: Fra det tradisjonelle med skøytebane på Alexanderplatz, til det vakre markedet på Gendarmenmarkt mellom den tyske og den franske kirken.

I de mange bodene finner du eksklusivt håndverk, julepynt og suvenirer – og selvfølgelig den nødvendige julekosen i form av varm drikke og deilig mat.

– For nordmenn kan det være morsomt å legge turen innom julemarkedet Lucia på Kulturbrauhaus i Prenzlauer Berg. Markedet er dedisert til de nordiske landende med nordiske spesialiteter. 13. desember er det selvfølgelig Lucia-tog, sier Janz.

Julemarkedet i Frankfurt kan dateres helt tilbake til 1393 og tiltrekker seg årlig over tre millioner besøkende som nyter et vakkert utsmykket sentrum med tusenvis av lys. Vanligvis selger over 200 boder klassiske treleker, juledelikatesser og mye annet godt. Julemarkedet er også kjent for sin historiske karusell med hester av utskåret tre.

Det er med andre ord mye å glede seg til på tyske julemarkeder i år. 

Tags:

Solsialnytt har siden 2014 gitt deg de mest engasjerende historiene i Norge. Hovedfokuset vårt er å gi deg positive historier. 

@Erte Media AS

Redaksjon

Ansvarlig redaktør:

Eivind Skår Ertesvåg

 

Kontakt Sosialnytt:

kontakt@sosialnytt.com