I en tankevekkende kronikk stiller «Stina, en erfaren barnehagelærer», spørsmål ved det moderne samfunnets arbeidskultur, spesielt med tanke på foreldre-barn-relasjonen.
Spørsmålstillingen er sendt inn til Folkbladet av Stina som peker på den økende tendensen hvor småbarn, noen så unge som ett år, tilbringer betydelig tid i barnehagen – opptil 11–12 timer daglig. Dette fenomenet, som ifølge innsender har vokst de siste ti årene, reiser spørsmål om balansen mellom arbeidsliv og familieliv.
Hun utfordrer det rådende synet på karriere og foreldrerollen, og spør om vi virkelig ønsker et samfunn der foreldre føler seg tvunget til å forfølge karrierer, jobbe langt unna hjemmet, på heltid, og ofte utover dette, samtidig som de får lite tid sammen med barna sine.
Stina påpeker at mens foreldrene strever med å balansere jobb og familie, er det barna som taper mest. Begrenset kontakt med foreldrene, som i beste fall finner sted i helgene, kan ha en betydelig innvirkning på barnets utvikling og velvære.
Hun fremhever også behovet for offisielle retningslinjer som angir hvor lenge et barn bør være i barnehagen, parallelt med eksisterende retningslinjer for skjermtid for barn.
Anbefalinger for barneskjermtid har kommet, bra! Når kommer det anbefalinger om hvor lenge et barn bør være i barnehagen?
Stinas innlegg er en viktig påminnelse om behovet for en grundig vurdering av hvordan dagens arbeidskultur påvirker familielivet, og stiller spørsmålet: Er dette virkelig det samfunnet vi ønsker å skape?