in

Oppblåsbare kuvøser redder premature babyer i krigsherjede Ukraina

baby

Det er sendt 35 oppblåsbare kuvøser til Ukraina for å redde livene til for tidlig fødte babyer i det krigsherjede landet. Ytterligere 16 er på vei. 

Det ukrainske helsedepartementet sier landet kan komme til å trenge så mange som 400 av de innovative kuvøsene. Hittil har de bestilt 100 stykker.

De bærbare og oppblåsbare kuvøsene, er billigere og enklere å levere, sette opp, rengjøre og bruke enn de tradisjonelle kuvøsene. I tillegg tilbyr de en sårt tiltrengt fleksibilitet til leger og sykepleiere som kjemper for å ta vare på premature babyer i det krigsrammede landet. 

James Roberts som er briten som står bak oppfinnelsen, sier til Daily Mail at han fikk ideen om disse kuvøsene da han som designstudent ved Loughborough University så et innslag på nyhetene om hvor vanskelig det er å gi nødvendig omsorg og stell for nyfødte i fattige deler av verden.

– Sykehus blir bombet. Og når luftsirenene går kan man ikke flytte de konvensjonelle enhetene. Vår enhet kan raskt kobles fri og transporteres til bunkere eller bomberom. Det betyr at både sykepleierne og babyene er beskyttet og overlever, sier han til avisa. 

På verdensbasis blir det ført omtrent 15 millioner premature babyer hvert år. Det vil si at omtrent én av ti av alle fødsler over hele verden er tidligfødsler.

Barn som fødes for tidlig har ofte flere helseproblemer enn babyer som er født etter fullendt svangerskap, og risikerer langsiktige helseproblemer som påvirker hjernen, lungene, hørselen eller synet. 

Prematur fødsel er fortsatt den største dødsårsaken hos barn under fem år over hele verden.

Store norske leksikon forklarer at en kuvøse er en lukket spesialseng med gjennomsiktige vegger, egnet til pleie av for tidlig fødte eller alvorlig syke spedbarn. Temperatur, fuktighet, oksygen- og karbondioksidinnhold kan i dette rommet reguleres svært nøyaktig, og dette er helt nødvendig. I kuvøse ligger barnet gjerne nakent eller med en liten bleie, så det er lett å observere.

Et for tidlig født spedbarn kan til å begynne med vanskelig tilpasse seg den plutselige overgangen fra livmoren til verden utenfor. Temperaturen har en tilbøyelighet til å synke, og ofte er også åndedrettet utilstrekkelig. For å løse disse og andre problemer legger man spedbarnet i en kuvøse. Når pleieren skal stelle barnet, stikkes hendene gjennom åpningene i kuvøsen.

Antallet premature fødsler i Ukraina har steget siden krigens utbrudd, på grunn av sårbarheten til gravide kvinner som er tvunget til å søke ly i kjellere og tilfluktsrom med liten eller ingen medisinsk hjelp.

Lik oss på Facebook
Følg oss på Instagram

Den dødssyke hunden elsket å rulle i snøen – og med hjelp fra den lokale skøytebanen fikk hun oppleve det en siste gang

Justisministeren har satt ned foten: Barnemishandlerne går ikke fri