Hjem Helse Oppdag kreft tidlig: Dette symptomet på hendene kan redde liv

Oppdag kreft tidlig: Dette symptomet på hendene kan redde liv

Del
X
LinkedIn
Pin
Reddit

Et varselsignal på kreft som kan være lett å overse.

En ekspert advarer mot et vanlig symptom på en dødelig krefttype som kan vises på hendene. I et intervju med Express forteller Simon Ridley, forsknings- og advokasjonsdirektør i Leukaemia UK, at blåmerker på hendene kan være et tegn på leukemi.

Leukemi: Blodkreften som påvirker benmargen

Leukemi er en type blodkreft som påvirker blodcellene i benmargen, vanligvis hvite blodceller. I Storbritannia blir det diagnostisert rundt 9900 nye tilfeller av leukemi hvert år, og det står for omtrent 4800 dødsfall årlig.

Jo tidligere man oppdager symptomer, desto raskere kan man få den nødvendige behandlingen og støtten.

Blåmerker som symptom

– Et av de vanlige advarselssignalene og symptomene på leukemi er blåmerker, sier Ridley.

Selv om blåmerker ofte kan oppfattes som ufarlige – kanskje resultatet av et slag eller en skade – er blåmerkene som oppstår ved leukemi noe annerledes. De kan dukke opp på uventede steder eller være mer alvorlige enn normalt.

Ridley forklarer videre:

– Disse blåmerkene skiller seg fra de typiske vi alle får fra tid til annen, da de kan vises på uvanlige steder, som for eksempel på hendene hos voksne.

Andre symptomer

En person med leukemi kan få flere blåmerker enn normalt uten noen åpenbar forklaring, som et nylig slag eller skade. Et dypt blåmerke kan også oppstå etter en mindre hendelse der det vanligvis bare ville ha vært en liten merking.

– I tillegg kan disse blåmerkene ta lengre tid å gro enn vanlig, legger Ridley til.

Han nevner også at slike blåmerker ofte kan ledsages av uvanlig blødning, som neseblod eller kraftige menstruasjoner.

«Leukemi er en type blodkreft, så det er logisk at den kan forårsake slike symptomer, da blåmerker er blødninger som skjer under huden,» sier Ridley.

Leukemi starter vanligvis i benmargen og skyldes produksjonen av unormale hvite blodceller, som ikke kan utføre sin vanlige funksjon med å bekjempe infeksjoner. Dette hindrer benmargen i å produsere friske røde blodceller og blodplater som er nødvendige for kroppens normale funksjon.

Andre symptomer på leukemi

Ifølge Ridley kan andre symptomer på leukemi inkludere:

  • Tretthet
  • Feber
  • Gjentatte infeksjoner

Blood Cancer UK advarer også om at sykdommen kan forårsake uforklarlig vekttap og hovne lymfeknuter (kjertler i halsen, armhulen og lysken).

Opplever du noen av disse symptomene, bør du kontakte fastlegen din.

Leukemi er en alvorlig sykdom, og det er viktig å være oppmerksom på de tidlige tegnene. Ved å kjenne til symptomene og reagere raskt, kan mange få den hjelpen de trenger i tide.

Del
X
LinkedIn
Pin
Reddit

Solsialnytt har siden 2014 gitt deg de mest engasjerende historiene i Norge. Hovedfokuset vårt er å gi deg positive historier. 

@Erte Media AS

Redaksjon

Ansvarlig redaktør:

Eivind Skår Ertesvåg

 

Kontakt Sosialnytt:

kontakt@sosialnytt.com