søndag, november 28, 2021

Oppdragelsesstilene som kan trigge narsissisme når barnet blir voksent

Mest lest nå

Narsissistisk personlighetsforstyrrelse er en personlighetsforstyrrelse der man har så sterk narsissisme at det innebærer funksjonssvikt eller lidelse for andre.

Kjennetegn er at personen har stort behov for oppmerksomhet og beundring, har overdreven oppfatning av sin egen betydning, er arrogant, utnytter andre og viser manglende empati, skriver Store Norske Leksikon (SNL).

Psykiater Alv A. Dahl er en av landets fremste eksperter på denne personlighetsforstyrrelse. Sammen med psykolog Pål Grøndahl har han skrevet boken «Narsissisme», der de også tar for seg foreldres betydning for hvordan narsissisme oppstår.


– Det er forsket mye på dette, og det hersker diskusjoner i fagmiljøet. Men vi vet at barn av foreldre med narsissistisk personlighetsforstyrrelse har en arvelig sårbarhet til å selv få det, sier Dahl til VG.

Understimulerende og overstimulerende oppvekst

I boken beskriver Alv to type oppdragelsesstiler som kan trigge narsissisme hos barnet i voksen alder, understimulerende og overstimulerende.

Understimulerende beskrives som en oppvekst preget av omsorgssvikt med foreldre som er kalde, fraværende og samtidig svært strenge og med skiftende disiplin. Da utvikles narsissismen som en overkompensasjon for manglende bekreftelse fra foreldrene.

Psykiater Alv A. Dahl og Pål Grøndahl har skrevet boken «Narsissisme» hvor de tar for seg foreldres betydning for hvordan narsissisme oppstår.

Ved overstimulering blir barnet behandlet som om det er mer begavet, flink og mer verdt en jevnaldrende.

LES OGSÅ: Ekspert: Dagens barneoppdragelse er fullstendig krise – Her er 5 tips alle småbarnsforeldre burde få med seg

– Det er ikke uvanlig at dette skjer når foreldre flytter sine egne ambisjoner over på barnet. Ved å leve gjennom barnet, og hele tiden fortelle barnet hvor ekstraordinært og begavet barnet er, fører dette til at barnet også tror på det, sier Dahl til VG.

De typiske kjennetegn for en narsissist:

  • har en overdreven oppfatning av egen betydning (grandiositet)
  • er opptatt av fantasier om ubegrenset suksess og makt
  • oppfatter seg selv som «spesiell» og enestående, og derfor helst bør omgås andre spesielle mennesker med høy sosial status
  • krever overdreven beundring
  • mener å ha spesielle rettigheter
  • utnytter andre for egne behov
  • mangler empati
  • er opptatt av misunnelse
  • er arrogant

Kilde: SNL

Få med deg alle sakene våre! Klikk liker for å følge oss på Facebook

Følg oss på sosiale medier

134,582FansLik
1,600FølgereFølg
233FølgereFølg
.

NESTE ARTIKKEL
SCROLL NED

Siste nyheter