Norge er ett av landene som skal være med i den store internasjonale studien på koronamedisiner. Alle norske koronapasienter som blir lagt inn på sykehus fra og med i dag, kan få være med i studien.
Det er Verdens helseorganisasjon (WHO) som lanserer studien. Fire medikamenter som allerede er i bruk for helt andre sykdommer, skal testes ut om de har noen virkning på korona. I Norge er det medikamentene remdesivir, som brukes mot ebolaviruset, og malariamedisinen hydroxyklorokin som skal testes.
Anne Ma Dyrhol-Riise er seksjonsoverlege og professor ved infeksjonsavdelingen på Ullevål. Hun er prosjektleder for studien på Ullevål.
– Vi håper at vi offisielt starter i morgen. Så får vi se når vi klarer å inkludere de første pasientene. Det blir nok like etterpå, sier hun til Dagbladet.
Deler inn i tre grupper
Forskerne begynner først med to grupper, der den ene gruppen vil få hydroxyklorokin og den andre gruppen vil få vanlig standard støttebehandling.
– Etter hvert vil vi inkludere en tredje gruppe som vil få medikamentet remdesivir, som hemmer SARS-Cov2 viruset, sier Anne Ma Dyrhol-Riise.
– Vi er langt fra sikre på om medikamentene vil fungere på Covid-19-pasienter og dette må studeres. Effekten måler vi ved å se hvor mange som blir lagt inn på intensivavdeling, hvor mange som dør og hvor mange som blir raskere frisk og kan skrives ut fra sykehus, sier hun videre.
Oppfordrer folk til å bli med
Overlegen oppfordrer folk til å bli med i studien. Hun forsikrer at de anser behandlingen som trygg, og at de vil følge pasientene veldig tett.
– Hvis man ikke skulle få tilbud om behandling, men komme i kontrollgruppa, blir man også godt ivaretatt med standard støttebehandling. Så fort vi vet om det ser ut til å fungere, vil vi tilby alle behandling, sier hun.
- Derfor dør så mange av korona i Italia
- Line mistet pappaen sin til koronaviruset – nå har hun en klar oppfordring til oss alle