onsdag, mars 3, 2021

Oppsiktsvekkende funn om overgangsalderen hos norske kvinner

Mest lest nå

Forskning viser at i løpet av kun 30 år har norske kvinner blitt tre år eldre ved siste menstruasjon.

Forskere ved Kvinneklinikken, Akershus universitetssykehus, Universitetet i Oslo og Kreftregisteret har ifølge VG konkludert med at Norske kvinner kommer senere i overgangsalderen. Studien er ifølge VG publisert i det anerkjente tidsskriftet Human Reproduction.

Blant kvinnene som var født mellom 1936-1939, var gjennomsnittsalderen ved menopausen 50,3 år, og blant kvinnene som var født mellom 1960–1964 var menopausealderen 52,7 år, skriver avisen.


LES OGSÅ: Ekspert advarer mot slanking i overgangsalderen

– Vi er svært overrasket over at menopausen økte med nesten ett år per tiår, sier forsker Elisabeth K. Bjelland ved Kvinneklinikken, som er ansvarlig for studien som er den første studien som viser at overgangsalderen øker i Norge.

I prosjektet er kvinner fra hele Norge som nylig har vært eller er i overgangsalderen inkludert. Dette gjør studien unik.

Samtidig viser studien at det har vært minimale endringer i alder ved første menstruasjon.

LES OGSÅ: Eli Kari Gjengedal fryktet alvorlig sykdom og døden – beskjeden fra legen overrasket henne

Studien har ikke undersøkt hvilke faktorer som kan forklare økningen.

– Men det er mulig at bedre levekår gjennom hele livet, også i fosterlivet, har bidratt til økningen i menopausealderen, sier Bjelland til VG og legger til at høy BMI er knyttet til høy menopausealder, og gjennomsnittlig BMI økte blant kvinner født i årene 1936–1964. Dermed tror hun at velferdsutviklingen i Norge på 1900-tallet kan ha hatt betydning. 

Hun påpeker at sen menopause kan øke risikoen for østrogenfølsom kreft, og kan derfor være en ulempe. Samtidig er det positivt for andre viktige sykdommer, som hjerte- og karsykdommer, benskjørhet og demens.

– «Totalregnskapet» viser at sen menopause er knyttet til høy forventet levealder, og sen menopause vil alt i alt ses på som mer fordelaktig, sier hun

Få med deg alle sakene våre! Klikk liker for å følge oss på Facebook

NESTE ARTIKKEL
SCROLL NED

Siste nyheter