Hjem Nyheter Opptil 15 000 demonstrerte foran Stortinget på fredag – Se bildene her

Opptil 15 000 demonstrerte foran Stortinget på fredag – Se bildene her

av David Hammer

Mellom 12,000 og 15,000 mennesker samlet seg foran Stortinget i solidaritet for demonstrasjonene i amerikanske byer.

Fredagens demonstrasjon ble den største markeringen siden drapet på Benjamin Hermansen i 2001, og folk marsjerte i tog og ropte «Black Lives Matter», «No justice, no peace», «Ingen rasister i våre gåter», m.m. Det var helt klart en emosjonell hendelse for mange, og det viser at rasisme fortsatt har et grep på mange av Norges innbyggere.

Demonstranter foran Grand Hotel. Her ser du en demonstrant som holder et skilt med bilder av et titalls ofre for unødvendig politivold. Dette skiltet viser dessverre kun en brøkdel av alle ofrene. Foto: David Hammer/Sosialnytt

Det ble holdt appeller og taler foran Stortinget. Mange av dem fortalte om sine egne rasistiske opplevelser i Norge, deriblant Ida Evita de Leon. Ida ropte i mikrofonen, og sa:

– Hvor mange av dere svarte har blitt kontrollert av politiet? Opp med en hånd!

Hundrevis om ikke tusenvis av hender, gikk opp i været. Da hun spurte om hvor mange hvite hadde blitt kontrollert av politiet, var det knapt en hånd som kunne sees.

Enorme folkemengder samlet seg foran Stortinget på fredag. Foto: David Hammer/Sosialnytt

Det var noen som tok med seg store høyttalere og spilte låter laget av kjente afroamerikanske musikere og artister som Tupac, Biggie, og Michael Jackson. Det var virkelig merkverdig å høre hundrevis av mennesker synge «We are the world» midt i Oslo.

Mange av demonstrantene holdt skilt med slagord der det sto eksempelvis «No justice, No peace.» Foto: David Hammer/Sosialnytt

Demonstrasjonen skulle egentlig holdes utenfor den amerikanske ambassaden på Huseby, men ble flyttet til Eidsvoll. Det ble likevel holdt en kort demonstrasjon foran ambassaden, der en røykbombe ble sluppet i mengden. Denne hendelsen (samt avtaler med politiet) er trolig grunnen for at arrangørene flyttet arrangementets sted.

Hundrevis av mennesker sang og danset i Oslos gater. Foto: David Hammer/Sosialnytt

Noen fryktet at politiet ville slå ned på protestene – alle har sett videoene fra amerikanske byer. Men politiets usynlige tilstedeværelse var helt klart eksemplarisk. Man kunne se politibiler lenger opp i gatene, distansert fra demonstrasjonen. Demonstrantenes og arrangørenes forbilledlige oppførsel sørget for at disse styrkene ikke trengte å gripe inn.

Les også: Politibetjenter kneler for å vise solidaritet

Folk trakk ut på balkonger for å vise støtten sin for saken. Foto: David Hammer/Sosialnytt

Demonstrasjonene startet først i Minneapolis og har spredd seg til alle 50 delstater, samt 18 andre land. Det er dermed den største menneskerettighetsbevegelsen i historien. Markeringene holdes for drapet på George Floyd og mot strukturell og institusjonalisert rasisme i USA og andre land.

Både barn og voksne ikledd munnbind og masker tok til gatene for å vise solidaritet. Foto: David Hammer/Sosialnytt

Det er mer enn 70 år siden det ble ulovlig å diskriminere mot mørkhudede i skoler og jobb i USA. Likevel er rasisme fortsatt et ekstremt utbredt problem som oppstår i samme instutisjoner, både i USA og Norge. Praksiser som ‘stop-and-frisk’ i New Yorks gater, og annen politiaktivitet som hovedsakelig rammer minoriteter må stoppe. George Floyds drap er bare en dråpe i det blodige havet.

Om Sosialnytt

Solsialnytt har siden 2014 gitt deg de mest engasjerende historiene i Norge. Hovedfokuset vårt er å gi deg positive historier.