Hjem Nyheter Optikeren oppdaget noe rart på sønnens (6) øye – nå advarer han alle foreldre

Optikeren oppdaget noe rart på sønnens (6) øye – nå advarer han alle foreldre

Del
X
LinkedIn
Pin
Reddit

Optiker Svein Tindlund trodde at sønnen William bare hadde et lite rusk på øyevippen. Så oppdaget han hva det egentlig var.

For det som hadde festet seg like ved øyevippen til William (6) var den forhatte flåtten.

– De er så små og blir synlige først når de blåser seg opp. Det var som et lite rusk på øyevippen, men dagen etter var det et enda større rusk, sier optikeren til NRK.

Våren og sommeren er en tid hvor mange steder av landet vårt har mye flått. Derfor bør man alltid sjekke seg selv og barna når man har vært ute i skog og mark.

I motsetning til andre plagsomme insekter som for eksempel mygg, kan nemlig et flåttbitt medføre alvorlig sykdom som TBE og Borreliose.

LES OGSÅ: Slik slipper du unna flåtten i sommer – 5 oljer som har vist seg svært så effektive

Så flåtten med lupe

Det viktigste når man oppdager flått er å få den fjernet. Jo lengre de sitter fast, jo mer øker sjansene for infeksjon. Da Svein oppdaget flåtten på sønnens øye, dro han ned til arbeidsplassen sin for å se nærmere med lupe, og slik at han lettere kunne fjerne den.

– Da jeg fant flåtten, dro vi ned der jeg jobber som optiker for å se på den gjennom lupe. Den satt på en vanskelig plass, men den kunne heldigvis fjernes på en trygg måte, sier han til NRK.

Her sitter flåtten på William. Foto: Svein Tindlund

Optikeren har et viktig råd til alle foreldre i månedene fremover:

– Hvis du finner en flått, få den ut med en gang og vær varsom på symptomer etterpå!

Bruk pinsett

De siste årene har det kommet en rekke tips på sosiale medier om forskjellige metoder du kan bruke for å fjerne flått. En Facebook-videoen anbefaler å dynke flåttene i peppermynteolje, noe som får dem til å flyte opp og slippe taket i huden.

Men verken denne eller andre metoder hvor man dynker flåtten i væske er anbefalt.

Senter for sykdomskontroll fraråder også å benytte seg av kjerringråd som neglelakk, og andre middel man skal dynke flåtten med. «Målet ditt er å fjerne flåtten så fort som mulig – ikke vent på at den skal løsne,» skriver de.

Den beste metoden er fremdeles pinsetten. Ta tak i flåtten så nær huden som mulig, vri rundt og trekk rett opp med jevnt trykk. Rengjør deretter bitt (og hendene) grundig med alkohol eller såpe og vann.

Del gjerne artikkelen videre!

LES OGSÅ: Bildet av hunds pote vekker oppsikt – Vær oppmerksom på dette gjennom flåttsesongen!

  1. flått
Del
X
LinkedIn
Pin
Reddit

Solsialnytt har siden 2014 gitt deg de mest engasjerende historiene i Norge. Hovedfokuset vårt er å gi deg positive historier. 

@Erte Media AS

Redaksjon

Ansvarlig redaktør:

Eivind Skår Ertesvåg

 

Kontakt Sosialnytt:

kontakt@sosialnytt.com