Hjem Hjernetrim Optisk illusjon tar av på nettet – 86% klarer å se det merkelige

Optisk illusjon tar av på nettet – 86% klarer å se det merkelige

En ny optisk illusjon, eller skal vi si ‘vitenskapsillusjon’, får stor oppmerksomhet på nettet.

Bildet, som du kan se nedenfor er laget av Akiyoshi Kitakoa som en del av forskning publisert av Frontiers in Human Neuroscience .

Bildet består av er én stor svart prikk i midten av bildet på hvit bakgrunn, omgitt av flere mindre svarte prikker. Bildet er helt statisk og beveger seg ikke i det hele tatt, men jo lenger du stirrer på det, jo større ser den store prikken ut til å vokse, i hvert fall hvis du er blant de 86 prosentene som kan se det.

Den optiske illusjonen har blant annet blitt presentert til deltakere i et forskningsprosjekt ved Universitetet i Oslo.

Se på dette – ser du at den sorte prikken utvider seg? Eller ikke?

Foto: Frontiers in Human Neuroscience

Selv om hjernen vår er veldig rask til å behandle bilder, kan det fortsatt ta rundt 100 millisekunder for netthinnene våre å forstå hva vi ser foran oss.

I en uttalelse sier Dr Bruno Laeng, professor ved Institutt for psykologi ved Universitetet i Oslo og studiens første forfatter:

– Det ‘ekspanderende hullet’ er en svært dynamisk illusjon: Den sirkulære utstrykningen eller skyggegradienten til det sentrale sorte hullet fremkaller et markant inntrykk av optisk flyt, som om observatøren var på vei fremover inn i et hull eller en tunnel.

Som en del av forskningen deres ble 50 personer med normalt syn vist illusjonen, men 14 prosent av dem kunne ikke se illusjonen i det hele tatt. For de andre 86 prosentene ble det en opplevelse av at den sorte prikken utvidet seg.

Som et resultat var forskerne i stand til å gjøre noen vurderinger av hvordan hjernen og øynene våre reagerer på visuelle stimuleringer og at våre pupiller ikke påvirkes av faktiske endringer i vårt fysiske miljø, men også vår forestilte oppfatning av omgivelsene våre.

Prøv også disse:

Del
X
LinkedIn
Pin
Reddit

Solsialnytt har siden 2014 gitt deg de mest engasjerende historiene i Norge. Hovedfokuset vårt er å gi deg positive historier. 

@Erte Media AS

Redaksjon

Ansvarlig redaktør:

Eivind Skår Ertesvåg

 

Kontakt Sosialnytt:

kontakt@sosialnytt.com