Hjem Familie Ord har makt : 7 ting du bør si til dine barn hver dag

Ord har makt : 7 ting du bør si til dine barn hver dag

Del
X
LinkedIn
Pin
Reddit

I en hektisk hverdag med barn, jobb, fritidsaktiviteter, husarbeid og andre gjøremål kan det være fort gjort å si dumme ting til barn i irritasjon. Men husk at ord både kan bygge og ødelegge tillit. 

Ingen er perfekt og det finnes ikke den forelder som aldri sier noe uklokt eller dumt til barna sine.

Men om du ønsker å bygge et best mulig forhold til barna, basert på trygghet og selvtillit bør du følge de syv tipsene vi gir deg her. Alle er ting barn aldri kan få høre nok av!

1. Jeg elsker deg

Når barnet ditt var baby var dette sannsynligvis noe du sa ofte til dem. Med årenes gang glemmer vi kanskje den enkle setningen litt, spesielt i en travel hverdag. Men det er så verdifullt å høre for barn i alle aldre. Uttrykk din kjærlighet med ord. Det vil styrke barnet ditt.

2. Jeg er så stolt av deg

For at barn skal bygge selvtillit, trenger de å føle mestring. Og de trenger noen som minner de på hva de mestrer. Du som forelder er i en unik posisjon til nettopp dette. Du følger ditt barns utvikling hele veien og observerer hver gang de lærer seg nye ting. Si det til dem! Fortell hvor stolt du er av dem.

3. Det er helt greit å feile – prøv igjen

Barn trenger å lære at nederlag er en viktig del av en hver læringsprosess. Ikke kjeft på dem for dårlige karakterer, be dem jobbe hardere til neste prøver. Ikke bli sint når de ikke mestrer. Bruk de negative opplevelsene til oppmuntring. Neste gang klarer de det!

Om barnet ditt vet at du som forelder har tro på dem, vil det også være lettere å motviere seg til vanskelige ting. Å nå sine mål er lettere for barn som har oppmuntrende foreldre, som også tåler nederlag.

4. Jeg stoler på deg

Vis barna at du stoler på at de kan ta selvstendige avgjørelser, og at de gjør det man blir enig om. Barn som føler at foreldrene har tillit til dem vil stort sett opprettholde denne tilliten. I motsatt fall vil barn som ikke føler tillit hos foreldrene, ofte gjøre ting de har fått beskjed at de ikke skal gjøre.

5. Tusen takk

Si «tusen takk» til barna dine helt fra de er små. Takk dem for å rydde rommet, for å sette på plass skoene, osv. Med tid vil de respondere på samme måte til deg og til andre rundt seg.

6. Kan du hjelpe meg? 

Alle ønsker å føle seg til nytte. Også barn. Å spørre barna om hjelp til ting vil styrke selvtilliten deres. Takk dem for innsatsen og dem når de hjelper deg!

Og vet du hva, å vaske huset er faktisk mye gøyere sammen med et av barna dine, enn å gjøre det alene mens barna ser på TV!

7. Jeg er heldig som har deg

Barn gjennomgår mange opprivende faser. Perioder hvor det er vanskelig å forstå verden og alt som skjer rundt dem. Spesielt i tenårene. Aldri la barna tvile på sine foreldres kjærlighet. Dere skal være deres solide, trygge havn i en kaotisk utvikling.

LES OGSÅ: Så enkelt kan du lære ditt barn å ikke avbryte, på en respektfull måte

Snakk om følelser med barna, og fortell dem hvor heldig du føler deg som har nettopp dem.

Del gjerne artikkelen videre om du er enig i disse syv punktene!

Del
X
LinkedIn
Pin
Reddit

Om Sosialnytt

Solsialnytt har siden 2014 gitt deg de mest engasjerende historiene i Norge. Hovedfokuset vårt er å gi deg positive historier. 

 

@Erte Media AS

Redaksjon

Ansvarlig redaktør:

Eivind Skår Ertesvåg


Kontakt Sosialnytt:

kontakt@sosialnytt.com