lørdag, juni 12, 2021

Oslo åpner!

Mest lest nå

Under en pressekonferanse onsdag kom byrådsleder Raymond Johansen (AP) med beskjeden innbyggerne i hovedstaden har ventet på lenge nå: Trinn to i gjenåpningen begynner.

(Oppdatert kl. 14:25)


– Smitten har gått jevnt nedover i Oslo, fra det høyeste nivået noensinne i midten av mars. Antall innlagte på sykehusene har gått betydelig ned den siste tiden, sier byrådsleder Raymond Johansen ifølge VG.

Han opplyser også at det ble satt vaksinerekord i hovedstaden i forrige uke.

Lettelsene gjelder ifølge Dagbladet fra torsdag 6. mai

Kjøpesentrene i Oslo har vært stengt siden 25. januar, forteller NRK. Serveringssteder og butikker ble stengt ned i begynnelsen av mars.

Handelsstanden på randen av konkurs

Nyheten om åpning blir mottatt med full jubel hos byens butikker.

– En gledens dag for handelen i Oslo, sier administrerende direktør Bjørn Næss i Oslo Handelsstands Forening ifølge Dagbladet til NTB.

Ferner Jacobsen i Stortingsgaten 14 skjerdump: Facebook

Det er over tre måneder siden varehandelen i Oslo permitterte tusenvis av ansatte og stengte dørene. Dagbladet skrev tidligere onsdag at svært mange butikker har brukt opp sine reserver, og nå kjemper en knallhard kamp for å overleve.

– Vi kommer til å miste butikker i Oslo. Mange har nå nådd bunnen av kontoen. Det er ikke snakk om å overleve mai om man ikke åpner innen ei uke, sier Einar Marthinsen som er Country Manager hos sko- og veskeleverandøren ANWR Garant. 

Han forklarer at butikkene ikke bare kan skru av varestrømmen.

– Bransjen bestiller sko til vår og sommer i august året før. Disse kommer som avtalt og med de følger det en regning. Hele verdikjeden vår er i fare for å miste både butikker og leverandører, sier Marthinsen til Dagbladet.  

Fortsatt ingen servering

Ikke alle fikk innfridd håpene sine: Serveringssteder vil fortsatt bare kunne tilby take-away, og det vil ikke bli åpnet for alkoholservering før 17. mai.

– Bortsett fra at butikker og kjøpesentre kan åpne, gjør vi ikke andre endringer i de allmenne reglene for Oslo før 17. mai. Som i fjor vil årets 17. mai bli helt annerledes enn vanlig. Det er nok mange som er skuffet over det. Det skjønner jeg, sier Johansen ifølge Dagbladet.

Kjære gjester. Uten dere, ingen oss. ❤️Vi setter våre gjester og våre ansattes helse fremst. Igjen er Oslo i en…

Posted by Bølgen & Moi on Friday, November 6, 2020

–Dersom situasjonen med smitte, innleggelser og vaksine fortsetter å ha en positiv utvikling, kan de som driver serveringssteder, restauranter, museer, kinoer, teater og annen kulturvirksomhet begynne å forberede en gradvis og kontrollert gjenåpning om noen uker, sier Johansen til VG.

Dette er lettelsene for Oslo:

 • Kjøpesentre og butikker kan åpne fra 6. mai.
 • Barnehager, barneskoler og ungdomsskoler går til gult nivå fra 10. mai. En endelig vurdering for videregående skoler kommer i neste uke, men det planlegges gult nivå fra 18. mai.
 • Oslo kommunes bibliotek Deichman vil gradvis åpne opp flere tjenester.
 • Seniorsentrene vil gradvis åpne opp for normal drift igjen.
 • Kultur flyttes fra trinn 3 til trinn 2 i gjenåpningsplanen.
 • Kilde: VG

Senere i trinn to, den 20. mai, vil følgende lettelser bli vurdert:

 • Kafeer og restauranter.
 • Skjenking til kl. 22.00, med krav om matservering.
 • Treningssentre og lignende.
 • Breddeidrett for voksne.
 • Idrettshaller og andre innendørs idrettsanlegg, og tillate inntil 20 personer på innendørs trening og fritidsaktiviteter for barn og unge til og med videregående skolealder.
 • Kultursteder som ikke har arrangementer, som museer, gallerier og bibliotek.
 • Forestillinger og lignende i skoletiden for barn og unge på kulturinstitusjoner.
 • Fritidsklubber for inntil 20 personer om gangen.
 • Gudstjenester, bønnesamlinger, vielser, dåp og lignende ritualer med inntil 20 personer samlet når det er faste seteplasser.

Koordinerer med kommuner på Romerike

Gjenåpningen fremover vil koordineres med kommunene på Romerike, for å forhindre at folk reiser unødvendig mye på kryss og tvers av kommunegrensene i regionen for å handle.

Lillestrøm kommune har ifølge Romerikes Blad vedtatt lignende koronaregler som det Oslo nå har vedtatt. Kjøpesentrene og øvrige butikker i Lillestrøm kommune kan åpne, men treningssentrene må imidlertid fortsette å holde stengt.  

– Dette er noe av det vanskeligste vi kommer til å gjøre. Det er mye vanskeligere å åpne opp enn å stenge ned. Vi kan ikke åpne alt, men må ta små skritt. Det er helt naturlig at det vil komme reaksjoner for dem som ikke blir prioritert, men jeg synes i hvert fall det er bra vi snakker godt sammen og bruker tid på dette. Nå har vi forhåpentligvis startet på en rolig gjenåpning, sier Lillestrøm-ordfører Jørgen Vik (AP) til Romerikes Blad.

Få med deg alle sakene våre! Klikk liker for å følge oss på Facebook
.

NESTE ARTIKKEL
SCROLL NED

Siste nyheter