Da det ble kjent at en reisende person fra et europeisk land hvor det er utbrudd av apekopper hadde besøkt Oslo fra 6. til 10. mai, satte Oslo kommune og Folkehelseinsituttet (FHI) i gang med smittesporing.
I en pressemelding fra Folkehelseinstituttet opplyses det at personen som har vært på Oslo-besøk hadde symptomer under oppholdet, men fikk først påvist smitten etter hjemkomst.
Eventuelle nærkontakter av den smittede vil bli kontaktet og bedt om å være observante på symptomer på apekopper. De vanligste symptomene er feber og nedsatt allmenntilstand etterfulgt av utslett og lymfeknutehevelse.
Smitte med apekopper forekommer oftest ved direkte kontaktsmitte, men indirekte kontaktsmitte via sengetøy og lignende samt dråpesmitte, kan også forekomme. For at dråpesmitte skal forekomme kreves det vanligvis tett nærkontakt over timer.
– Det er ikke uventet at personer smittet med apekopper har vært i Norge, og helsetjenesten skal være forberedt på det, sier overlege Preben Aavitsland ved Folkehelseinstituttet.
Folkehelseinstituttet har laget rutiner og anbefalinger for hvordan helsetjenesten skal håndtere personer som kan være smittet.
LES: SISTE: Person smittet av apekopper i Sverige
– Vi bistår nå Oslo kommune med å informere dem som den reisende hadde nær kontakt med under oppholdet. Det er for tidlig å vurdere risikoen for at noen av dem er smittet. Smittefaren til den allmenne befolkningen regnes som svært lav, sier Aavitsland.
Dette er første gang det har blitt rapportert om smittekjeder i Europa der de som er smittet av sykdommen ikke har vært på reise til områder av Afrika der sykdommen finnes, eller har hatt kontakt med andre personer som har vært smittet.
– Det er uvanlig at det blir rapportert så mange tilfeller der de smittede ikke har vært på reise til Vest-Afrika. Folkehelseinstituttet følger situasjonen nøye, opplyste fungerende avdelingsdirektør Siri Feruglio ved FHI i en pressemelding like før helgen.
Sykdommen ble ifølge FHI første gangen oppdaget hos aper i laboratoriet i 1959. Det er derfor årsaken til at sykdommen fikk navnet. Viruset finnes hos gnagere i en del afrikanske land. For den enkelte er sykdommen som er uvanlig i Europa en plagsom sykdom, men i all hovedsak er ikke dette en alvorlig sykdom.
Så langt er det ikke påvist noen tilfeller i Norge. Overlege Preben Aavitsland i FHI forteller til VG at det er hovedsakelig to ting som da vil skje:
- Personen som har fått påvist smitte blir bedt om å isolere seg hjemme
- Smittesporere vil samarbeide med den smittede om å finne nærkontakter, slik at de kan bli fulgt opp og få informasjon.
Tilfeller av apekopper har nylig brutt ut i Europa og flere land har klassifiserer sykdommen som en allmennfarlig sykdom. Se videoen nedenfor for alt du trenger å vite om sykdommen: