in ,

Oslo starter massetesting neste uke – Regjeringen vurderer koronasertifikat

Byrådsleder i Oslo Raymond Johansen (Ap) Foto: Oslo Kommune

Byrådsleder i Oslo, Raymond Johansen (Ap), frykter høye mørketall på hvor mange koronasmittede som faktisk er i hovedstaden. Neste uke setter Oslo igang massetesting.

Dagbladet skriver at det er registrert rundt 1500 smittetilfeller blant barn og unge i aldersgruppen 0 til 19 år i Oslo de siste to ukene. Høyest er smittetrykket blant barn i alderen 10 til 12 år og 6 til 9 år. Torsdag kom nyheten om at det i løpet av det siste døgnet var registrert 400 nye smittetilfeller i hovedstaden. Det siste døgnet ble det registrert rekordhøye 2126 tilfeller nasjonalt.


– De unge blir ikke veldig syke, men de kan smitte andre. På bakgrunn av det setter vi i gang med massetesting på skolene. Det vil være effektivt. Vi antar at det er høye mørketall og at vi får avdekket det og at de som har corona blir isolert. Det er et av de viktigste tiltakene vi kan gjøre nå, sier byrådslederen til avisa.

Les også: Sykehusene fylles opp – en trend vi må snu sier Nakstad

Detaljene for hvordan massetestingen skal foregå, og hvilke klassetrinn som skal testes, er foreløpig uklart. Samtidig har han en helt klar oppfordring til byens borgere:

– Jeg skjønner at folk er selskapssyke etter å kanskje ha vært hjemme i lang tid, men å holde seg hjemme når man er syk og teste seg, er veien ut av dette, sier han.

Oslo er ikke alene om å vurdere lokale tiltak. Mange kommuner har allerede tatt grep for å få bukt med smittespredningen. Og onsdag ettermiddag bestemte Ålesund seg for å gjeninnføre 1-meteren

Smitte og sykehusinnleggelser øker

Siste ukerapport fra FHI viser at antall innlagte og smittede med covid-19 fortsetter å øke.

– Vi tåler mer smitte i samfunnet nå som så mange er vaksinerte. Men det vi nå følger svært nøye med på, er utviklingen av nye pasienter innlagt på sykehus. Vi ønsker ikke at belastningen på helsetjenesten i kommuner og sykehus skal bli for stor, sier avdelingsdirektør Line Vold i FHI.

Les også: Bekrefter: Vaksinen mister effekt – lege anbefaler booster før ferien

Ukerapporten fra forrige uke viser at koronaepidemien fortsetter å øke i Norge. R-tallet ligger på 1,3. Det vil si av 100 smittede smitter 130 nye.

Antallet nye pasienter, antallet ukentlige dødsfall og antall smittede går også opp: 135 pasienter ble innlagt på grunn av covid-19 i uke 44, og det har vært et økende antall nye innleggelser i aldersgruppen 65 år og eldre de siste fire ukene. Dette ligger nå på samme nivå som det høyeste nivået våren 2021.

Også antall ukentlige dødsfall har vært økende de siste tre ukene. Det er foreløpig registrert 28 covid-19-assosierte dødsfall i uke 44, etter 16 i uke 43.

Vaksinene beskytter godt mot alvorlig sykdom

FHI-rapporten viser ellers at vaksinene beskytter godt mot alvorlig sykdom. Insidens, altså endring i forekomst av innleggelser på sykehus, er betydelig høyere blant uvaksinerte enn vaksinerte.

Antallet av nyregistrerte smittede i uke 44 var nesten fire ganger høyere blant uvaksinerte enn blant fullvaksinerte personer på 16 år og eldre.

– Oppfriskningsdosen til de eldste vaksinerte vil beskytte dem ytterligere, og kommunene må prioritere denne vaksineringen de nærmeste ukene, sier Line Vold.

Hittil har 174.971 personer blitt vaksinert med tre doser. Blant de som har fått boosterdose er kong Harald og Dronning Sonja.

Vurderer boosterdose til flere

Helseminister Ingvild Kjerkol (Ap) sier til VG at regjeringen vurderer å gi en boosterdose med koronavaksine til flere nye grupper, ikke bare til personer over 65 år.

– Vi har sendt flere oppdrag til FHI om å vurdere nye grupper for en tredje oppfriskningsdose, det har FHI til vurdering, sier hun til avisa.

Hun forteller at Regjeringen også vurderer innføring av koronapass som et verktøy i verktøykassen for lokale tiltak.

Etter å nylig ha erklært korona som samfunnskritisk sykdom igjen, vil Danmark fredag innføre koronasertifikat i utelivet, innendørs serveringssteder, arrangementer og aktiviteter med over 200 innendørs og 2000 utendørs.

Lik oss på Facebook
Følg oss på Instagram

politi

Politiet ber publikum om tips: Personen som ble funnet hardt skadd i Kristiansand døde på sykehus

Vil du ha noe nytt å varme deg på i vinter? Prøv Gin & Tonic-kaffe!