Hjem Nyheter Oslo strammer kraftig inn – Nakstad ser situasjonen som alvorlig

Oslo strammer kraftig inn – Nakstad ser situasjonen som alvorlig

Fredag ble det ny smitterekord i hovedstaden, og Oslos byrådsleder Raymond Johansen strammer til fra og med tirsdag.

Til tross for strenge tiltak var smittetallene i Oslo forrige uke på nivå med første uken i januar.

Byrådsleder i Oslo Raymond Johansen (Ap) Foto: Oslo Kommune

– Ingen har betalt en høyere pris enn Oslo-folk. Likevel står jeg her og kommer til å be om mer. Det jeg ber om er mye og inngripende, sier byrådsleder i Oslo Raymond Johansen ifølge VG under søndagens pressekonferanse der tiltakene i hovedstaden nok en gang blir strammet til.

Kort etter fikk innbyggerne tekstmelding fra kommunen der de ble bedt om å gjøre en ekstra innsats – igjen.

Dette er reglene

Fra og med tirsdag stenger alle serveringssteder. Unntaket er takeaway. Alle butikker unntatt dagligvarehandel, apoteker og vinmonopol må stenge. Gallerier og kunstutsalg må også stenge.

Voksenopplæring og videregående skole får rødt nivå alt mandag. Ingen elever skal på skolen, de skal enten ha digital undervisning eller fri. Fra og med onsdag skal alle skoler drives i en kombinasjon mellom fysisk oppmøte og digital undervisning. Byrådet vurderer å innføre massetesting av elever 

Utendørs arrangementer forbys, med de samme unntakene som innendørsarrangementer.

Kommunen innfører også egne regler for smittevern på byggeplasser. Forsettlig eller grovt uaktsom overtredelse av smittevernregler på byggeplasser skal kunne straffes med fengsel i inntil 6 måneder. 

Folk anbefales også å unngå private sammenkomster, og organiserte fritidsaktiviteter ute for voksne frarådes.

Engelsk variant dominerer

Nye analyser fra Folkehelseinstituttet (FHI) viser at den engelske virusmutasjonen nå trolig utgjør flertallet av smittetilfellene i hovedstaden.

– Dette gjør situasjonen spesielt i Oslo utfordrende, og det er viktig med gode, raske og treffsikre tiltak for å få kontroll og få smitten ned. Dette stiller nå store krav til kommunene og deres reaksjonsevne, sa direktør ved Folkehelseinstituttet, Camilla Stoltenberg i helgen.

Situasjonen i hovedstaden ligner dermed det scenarioet vi så i Danmark på starten av året.

Nakstad: – Alvorlig

Allerede før helgen gikk assisterende helsedirektør Espen Nakstad ut og advarte om at tiltakene vi er vant med kanskje ikke lenger er tilstrekkelige på grunn av det muterte viruset. Dette skriver VG.

Fredag var det ny smitterekord i Oslo med 245 registrerte tilfeller på én dag, 112 flere enn dagsgjennomsnittet for de foregående sju dagene.

– Situasjonen er jo vanskelig fordi smitten har økt de siste dagene. Det er grunn til å mistenke mer av disse virusmutasjonene som er mer smittsomme. Det er mest smittede registrert på en dag så langt i pandemien, sier Nakstad til VG og legger til:

– Det skjer altså midt i en vinterferie hvor folk kanskje tester seg mindre enn vanlig. Så det er god grunn til å ta dette alvorlig.

Nabokommunene vurderer tiltak

Etter en ny runde med strenge tiltak i Oslo foreslår kommunedirektøren i Lillestrøm også å stenge butikker, serveringssteder og treningssentre her. Dette skriver NTB, ifølge E24. Formannskapet skal ta stilling til dette onsdag formiddag.

Relatert:
Norge har kjøpt inn den nye coronamedisinen
Ny vaksine godkjent i USA – kan komme til Norge allerede i mars
Slik skal Norge gjenåpnes
Overraskende få takker nei til vaksine
Hvor mye mer smitter den britiske mutasjonen? Nye tall fra Danmark overrasker positivt

Tags:
Del
X
LinkedIn
Pin
Reddit

Solsialnytt har siden 2014 gitt deg de mest engasjerende historiene i Norge. Hovedfokuset vårt er å gi deg positive historier. 

@Erte Media AS

Redaksjon

Ansvarlig redaktør:

Eivind Skår Ertesvåg

 

Kontakt Sosialnytt:

kontakt@sosialnytt.com