Høy koronasmitte har ført til strengere tiltak i Østerrike igjen. Men det er for de som ikke har tatt vaksine.
Det går et belte av smitte over Europa, skriver TV 2. I Tyskland frykter de at de går tom for intensivplasser før jul.
Smitten brer seg nå som et belte over mellom-Europa, viser kart som The Guardian har laget basert på tall fra John Hopkins University.
Storbritannia, Tyskland, Nederland, Danmark og Østerrike er blant landene som gjeninnfører koronatiltak. Sykehusene er under press, og dødstallene stiger.
– Det er en nødsituasjon, sier en av de sentrale personene i Tyskland under pandemien, virologen Christian Drosten, ifølge TV 2 i en podcast.
Berlin har, som vi tidligere har omtalt, allerede nektet uvaksinerte adgang til restauranter.
Du slipper ikke inn i Frankrike etter 15. desember om du er over 65 år og ikke har fått booster-dosen din.
I Danmark må du vise frem koronapass for å besøke vennen din på sykehuset, gå på kino eller restaurant.
I dag strammet også Norge inn, men på et betydelig mildere nivå enn det vi har sett i mange andre europeiske land. De fire tiltakene som ble innført her hjemme var
- Kommuner skal få muligheten til å innføre koronapass.
- Booster-dose til alle over 18 år – nå får alle over 18 en tredje dose.
- Økt testplikt – uvaksinerte nærkontakter som bor sammen med smittede personer og tilsvarende nære plikt til å teste seg – selv om de er symptomfrie.
- Nye regler for uvaksinert helsepersonell – uvaksinert personell vil i større grad omplasseres, må testes jevnlig og dessuten bruke munnbind.
Østerrike drar ting lenger. De skiller nå skarpt mellom vaksinerte og uvaksinerte og vil ifølge Nettavisen innføre en nedstengning som kun gjelder borgere som ikke er vaksinerte mot koronaviruset, sier statsminister Alexander Schallenberg på et pressemøte fredag.
Uvaksinerte får kun forlate hjemmene sine i få tilfeller. Nedstengingen vil trolig få grønt lys av myndighetene søndag, skriver det østerrikske nyhetsbyrået APA.
I tillegg sier helseminister Wolfgang Mückstein samme dag at han vil be om obligatorisk vaksinering for helsearbeidere.
Rundt 35 prosent av befolkningen i Østerrike er fortsatt ikke vaksinert, noe Schallenberg tidligere har sagt er «skammelig».
Her hjemme har FHI-direktør Camilla Stoltenberg har beroligende ord til de som frykter nok en lockdown. Forut for fredagens pressekonferansen til Regjeringen var FHI-direktøren ute og beroliget engstelige borgere som synes mye har vært stengt det siste halvannet året:
– Total nedstenging har ikke vært på dagsorden. Vi er i en situasjon der veldig mange har god beskyttelse mot sykdommen, og da gjelder det å beskytte dem som ikke er det, sier direktør Camilla Stoltenberg i Folkehelseinstituttet til TV 2.