Hjem Nyheter Over 1.000 døde i brann – Dette redder flest liv

Over 1.000 døde i brann – Dette redder flest liv

Del
X
LinkedIn
Pin
Reddit

I perioden 2000 til og med 2021 har det omkommet 1 174 mennesker i brann i Norge. Det kunne vært enda flere hadde det ikke vært for røykvarsleren.

– Test røykvarslerne og bytt batteri på Røykvarslerdagen 1. desember, lyder oppfordringen fra Brannvernforeningen.

Så langt i år har 32 personer omkommet i brann, 22 menn og 10 kvinner.

Røykvarslerdagen er et mangeårig samarbeid mellom Norsk brannvernforening, Direktoratet for samfunnssikkerhet og beredskap, Det lokale eltilsyn, brann- og redningsvesenet og Gjensidige.

Over tid dør færre

– Lyspunktet i denne dystre statistikken er at det over tid blir stadig færre som omkommer i brann. Ser vi på tallene for de to siste tiårene, peker pilene nedover takket være et målrettet samarbeid mellom brann- og redningsvesenet, el-bransjen, forsikringsbransjen og myndighetene, sier avdelingsdirektør Johan Marius Ly i DSB.

Siden DSB startet registreringene av omkomne i brann i 1979 har det i snitt omkommet 61 personer hvert år.

Over 80 prosent av alle de omkomne i brann har omkommet i boligbrann. Etter røykvarsleren ble påbudt i 1991 har antallet som omkommer i boligbrann gått ned.

LES OGSÅ: Brannvesenet med viktig advarsel: Dette må du aldri gjøre med skjøteledningen!

– Røykvarsleren redder liv og er den aller viktigste faktoren for å overleve ved boligbrann. Tidlig varsling kan være forskjellen på liv og død, sier Rolf Søtorp, administrerende direktør i Norsk brannvernforening. 

Brannekspert Rune Siewartz Nielsen i Gjensidige sier at alle kan bli bedre på å tenke brannsikkerhet.

– Det viktigste du kan gjøre for brannsikkerheten i hjemmet, er å sjekke at alle røykvarslerne i boligen virker som de skal, og at de kan høres tydelig på oppholdsrom og soverom, også når døren mellom rommene er lukket, sier Siewartz Nielsen.

Alle må kunne høre brannalarmen

Alle boliger skal ha røykvarslere eller brannalarmanlegg og du må ha minst én varsler i hver etasje.

Alarmen skal kunne høres tydelig på oppholdsrom og soverom, også når døren mellom rommene er lukket. Det anbefales også å ha røykvarslere på soverommene.

Ideelt bør man bruke seriekoblede røykvarslere, slik at alle varslerne piper samtidig ved brann. Dette er spesielt viktig dersom boligen har flere etasjer.

Del
X
LinkedIn
Pin
Reddit

Solsialnytt har siden 2014 gitt deg de mest engasjerende historiene i Norge. Hovedfokuset vårt er å gi deg positive historier. 

@Erte Media AS

Redaksjon

Ansvarlig redaktør:

Eivind Skår Ertesvåg

 

Kontakt Sosialnytt:

kontakt@sosialnytt.com