Hjem Nyheter Over 11.000 omkomne hittil: Norge gir 150 millioner til jordskjelvofrene

Over 11.000 omkomne hittil: Norge gir 150 millioner til jordskjelvofrene

av Anne C. Olsen

Onsdag formiddag er mer enn 11.000 mennesker så langt bekreftet omkommet i jordskjelvet som rammet Tyrkia og Syria.

NRK skriver at Tyrkias president Recep Tayyip Erdogan opplyser at det er 8.574 bekreftet døde i Tyrkia så langt. I Syria ble det på morgenkvisten meldt om mer enn 2.600 døde.

Opptil 23 millioner mennesker kan være berørt av jordskjelvet i Tyrkia og Syria, ifølge Verdens helseorganisasjon (WHO).

– Kartlegging av hendelsene viser at 23 millioner mennesker kan potensielt ha blitt berørt, blant dem rundt 5 millioner som lever under sårbare forhold, sa nødkoordinator Adelheid Marschang ifølge NRK på et ledermøte i WHO tirsdag formiddag.

WHO frykter ifølge NRK også at dødstallene kan komme opp i 20.000.

https://twitter.com/musasertv/status/1623308142472749056
Bakken i Gaziantep ble delt av intensiteten av jordskjelvet.

– Vi ser alltid det samme med jordskjelv dessverre, at tallet på døde og skadde stiger kraftig i løpet av uken etter skjelvet, sier krisesjefen til Verdens helseorganisasjon (WHO) i Europa, Catherine Smallwood til AFP.

følge Smallwood er det ikke uvanlig å se en åttedobling av antall omkomne i forhold til de første tallene.

Norge gir 150 millioner

– Norge støtter nå FN, Røde Kors og de store norske humanitære organisasjonene med 150 millioner kroner til deres arbeid i de jordskjelvrammede områdene, både i Tyrkia og Syria, sier statsminister Jonas Gahr Støre i en pressemelding fra regjeringen.

Norge sender også fire eksperter for å bidra i krisekoordineringen. En av disse er allerede på plass for å koordinere nødhjelp som nå er på vei. Norskstøttede organisasjoner er også i full gang med hjelpearbeidet. 

– Det er en kamp mot klokka og situasjonen er tidskritisk i vinterkulden. Ødeleggelsene er enorme etter katastrofen, sier Støre.

Vanskelig redningsarbeid

Redningsarbeidet er vanskelig, også fordi området er så stort, og delvis kontrollert av opposisjonsgrupper.

Tyrkias president har erklært sju dagers nasjonal sørgeperiode fram til midnatt søndag 12. februar.

– Dette er en stor tragedie, og det er allerede klart at de humanitære behovene er enorme, både i Tyrkia og Syria. Det er en fortvilet situasjon for mange. Den norske humanitære støtten går til å hjelpe ofrene for jordskjelvet, sier utenriksminister Anniken Huitfeldt.

FN og Røde Kors koordinerer norsk bidrag

Den norske støtten går i hovedsak gjennom FN og Røde Kors-bevegelsen og de norske humanitære organisasjonene. FN og Røde Kors arbeider nå med oppdaterte oversikter over humanitære behov i de jordskjelvrammede områdene.

Den norske støtten på 150 millioner kroner skal bidra til å svare på disse behovene. I tillegg vil pengene bidra til livreddende helsehjelp fra NORWAC og bidrag gjennom Direktoratet for samfunnssikkerhet og beredskap.

I tillegg til de 150 millionene til FN og de store norske humanitære organisasjonene, gir Norge i år til sammen 500 millioner kroner til FNs nødhjelpsfond (CERF) og Røde Kors-føderasjonens nødhjelpsfond (DREF). Røde Kors-føderasjonen har allerede brukt penger fra sitt nødhjelpsfond i arbeidet i de jordskjelvrammede områdene. 

– Vi er i løpende kontakt med våre ambassader i regionen og våre mest sentrale humanitære partnere om hvordan Norge best kan bidra. Gitt omfanget av skjelvet, vil vi vurdere ytterligere støtte, sier Huitfeldt.

Sikrer livsnødvendig hjelp

På nettsidene til Røde Kors forteller organisasjonen at de i samarbeid med sine søsterorganisasjoner i Tyrkia og Syria er på bakken og hjelper de som er rammet med ting som varm mat, drikke, tusenvis av telt og varme tepper, samt leveranser av nødhjelp.

Det er snø og kaldt i området, så det haster med å få ut hjelp. De rammede trenger vann, mat, varme og medisiner.

FN opplyste tirsdag at jordskjelvkatastrofen i Türkiye og Syria fortsatt utfolder seg, og understreker det kritiske behovet for å øke søke- og redningsinnsatsen samt å sikre at livreddende hjelp når alle de som trenger det.

Over 50 søk- og redningsteam fra FN er på plass i området.

Om Sosialnytt

Solsialnytt har siden 2014 gitt deg de mest engasjerende historiene i Norge. Hovedfokuset vårt er å gi deg positive historier.