Over 200 hvaler har dødd på en avsidesliggende øy utenfor østkysten av New Zealand. Redningsteam klarte ikke å flyte hvalene ut på grunn av trusselen fra hvithai som befinner seg i området.
Det er ikke lenge siden rundt 230 grindhvaler strandet på vestkysten av øya Tasmania i Australia. En gruppe hvalreddere ble sendt ut til området for å hjelpe de som fremdeles er i live. De klarte å berge 32 hvaler.
Hendelsen i Tasmania fant sted kort tid etter at at 14 spermhvaler strandet på en annen øy i Australia.
Nå er det meldt om nok en massestranding – denne gangen i nabolandet New Zealand.
Mer enn 200 grindhval har omkommet etter å ha strandet ved kysten av New Zealands avsidesliggende Chatham-øyer. Dette melder New Zealands naturvernsdepartement lørdag, ifølge Deutsche Welle.
Naturvernere har kommet med en uttalelse der de sier at de ikke aktivt har mulighet til å flytte hvaler som sitter fast på øya på grunn av risikoen for haiangrep mot både mennesker og hvalene selv.
Chatham-øyene ligger omtrent 785 kilometer øst for New Zealand.
Kan ha sammenheng med sonarer
Ved jevne mellomrom kommer det nyheter om stranding. Hva som forårsaker dette er ikke kjent.
Massestrandinger er rimelig vanlige på øyene, selv om marinbiologer er forundret over fenomenet og ikke er sikre på hva som forårsaker det. Men ifølge Nettavisen kan det være en mulig sammenheng mellom bruk av sonarer og hvalstranding. Hvalene svømmer bort i panikk ved bruk av sonarer.
Sonarer brukes blant annet av forsvaret til å lete etter ubåter. Det er en kort lydbølge som reflekterer mot gjenstander eller dyr i havet, og på den måten lager et bilde av hva som er under havoverflaten.
Forskere ved universitetet i Las Palmas på Grand Canaria har undersøkt 121 tilfeller der hvaler har strandet og dødd. Mange av hvalene strandet seg selv fra timer til noen dager etter at en militærøvelse var gjennomført.
Nå har forskerne funnet ut at sonarer gjør at nitrogenbobler bygger seg opp i blodårene til hvalene. Det samme skjer i mennesker som får dykkersyke. Nitrogenboblene kan føre til hjerneblødning og andre indre skader.
Forskerne har mener at ulike hvalarter blir påvirket av sonarer i ulik grad, selv om symptomene er de samme. Det er også en forskjell på hvilke frekvenser som skader hvaler mest. Aktive mellomfrekvenssonarer (MFAS) som fungerer i 5 kilohertz-båndet ser ut til å være mest skadelig for hvalene.
Flest massestrandinger i New Zealand
New Zealand har en av verdens høyeste forekomster av hvalstrandinger. I 2017 døde mer enn 400 hvaler etter stranding.
Rundt 1000 hvaler døde i massestrandinger på Chatham-øyene i 1918, som er en av de største strandingene noensinne.