Hjem Nyheter Over 5 millioner barn trenger hjelp – nesten 2 av 3 ukrainske barn drevet på flukt siden krigen startet

Over 5 millioner barn trenger hjelp – nesten 2 av 3 ukrainske barn drevet på flukt siden krigen startet

Del
X
LinkedIn
Pin
Reddit

100 dager med krig i Ukraina har ført til like dramatiske konsekvenser for barn som de man så etter 2. verdenskrig. Til sammen trenger nå 5,2 millioner barn humanitær hjelp. Minst 262 barn er drept og 415 skadd etter angrepene som startet 24. februar.

Hver dag bli mer enn to barn drept og fire barn skadd i snitt på grunn av eksplosive våpen som brukes i angrep mot befolkningstette områder, ifølge FNs høykommissær for menneskerettigheter (OHCHR).

Tre millioner barn er nå på flukt inne i Ukraina, mens 2,2 millioner har flyktet til andre land. Nesten to av tre ukrainske barn har blitt tvunget på flukt siden krigen startet 24. februar.

Sivil infrastruktur som barn er avhengig av blir fortsatt skadd eller ødelagt. Dette inkluderer 256 helsestasjoner og 1 av 6 «Safe Schools» som UNICEF støtter øst i landet.

– Hundrevis av andre skoler over hele landet har også blitt ødelagte. Situasjonen for barn i sørlige og østlige Ukraina, der kampene har blitt intensivert, blir stadig mer desperat, sier direktør for Barns rettigheter og bærekraft i UNICEF Norge, Kristin Oudmayer.

Ødelagte liv for millioner av barn

1. juni er den internasjonale dagen for beskyttelse av barna i Ukraina og regionen.

– I stedet for å feire den dagen, markerer vi at det den 3. juni er 100 dager siden Ukraina-krigen startet; en krig som har ødelagt livene til millioner av barn. Uten en umiddelbar våpenhvile og fremforhandlet fred, vil barna fortsatt lide. Og ringvirkningene etter fra krigen vil også påvirke sårbare barn over hele verden, sier UNICEF-direktør Catherine Russell.

UNICEF advarer også om at krigen har ført til en akutt barnebeskyttelseskrise.

– Barn på flukt fra krig og uroligheter risikerer å bli adskilt fra familiene sine og er særlig utsatt for vold, overgrep, seksuell utnyttelse eller trafficking. De fleste har blitt utsatt for svært traumatiske opplevelser, sier direktør Kristin Oudmayer.

– Disse barna trenger akutt trygghet, stabilitet, beskyttelse og psykososial hjelp; særlig de som er på flukt alene og har blitt skilt fra familiene sine. Mer enn noe annet trenger de fred, sier hun.

Ber om våpenhvile og full tilgang

Samtidig ødelegger krigen og masseflukten livsgrunnlaget og økonomien for mange familier som blir stående uten nok inntekt til å dekke barnas og familienes grunnleggende behov.

UNICEF fortsetter å be om umiddelbar våpenhvile i Ukraina og å beskytte alle barn fra overgrep. Det inkluderer også å få slutt på all bruk av eksplosive våpen om befolkede områder og angrep på sivil infrastruktur.

– Vi ber om full humanitær tilgang for å kunne nå frem med livsviktig hjelp til barn trygt og raskt, uansett hvor de befinner seg, sier Oudmayer.

Skaffer mat, vann og beskyttelse

Sammen med partnere på bakken i Ukraina og i nabolandene jobber UNICEF med å skaffe barn og familiene deres humanitær hjelp, inkludert beskyttelse, vann og sanitærutstyr, helsehjelp, mat og skoletilbud.

I Ukraina har UNICEF og partnere distribuert livreddende medisinsk utstyr og helseutstyr til nesten 2,1 millioner mennesker i krigsrammede områder, og skaffet 2,1 millioner mennesker rent vann der vannsystemene er blitt ødelagt.

I tillegg har UNICEF gitt 610.000 barn og omsorgsarbeidere psykososial hjelp, og skaffet læringsmateriell til ca. 290.000 barn. Nesten 300.000 sårbare familier har registrert seg for å få kontantutbetaling via programmet som UNICEF og departementet for sosialpolitikk driver.  

Dette blir gjort langs grensene og i naboland

– Vi støtter også nabolandene som har tatt imot ukrainske flyktninger i samarbeid med nasjonale og lokale systemer der. Her har vi tilbud som særlig retter seg mot sårbare barn i form av beskyttelse, helsehjelp, mat og trygge lekeplasser. Barn tilbys også læringsaktiviteter og skolegang for å gi dem et preg av normalitet i en traumatisk hverdag, sier Kristin Oudmayer.

UNICEF lærer også opp grensevakter i anti-trafficking-beredskap og deler ut vaksiner og medisinsk utstyr i mottakerlandene.

25 såkalte «Blue Dot»-sentra, som er trygge oppholdssteder langs fluktrutene, er blitt etablert av UNICEF og UNHCR på hovedfluktrutene inn i Moldova, Romania, Polen, Italia, Bulgaria og Slovakia.

I Moldova har over 52.000 flyktninger, primært alenemødre med barn, mottatt kontakt-utbetaling.  

UNICEF har bedt om 624,2 millioner dollar i sin appell for å sikre humanitær hjelp inne i Ukraina og 324,7 millioner dollar til respons i nabolandene.

Del
X
LinkedIn
Pin
Reddit

Om Sosialnytt

Solsialnytt har siden 2014 gitt deg de mest engasjerende historiene i Norge. Hovedfokuset vårt er å gi deg positive historier. 

 

@Erte Media AS

Redaksjon

Ansvarlig redaktør:

Eivind Skår Ertesvåg


Kontakt Sosialnytt:

kontakt@sosialnytt.com