Hjem Nyheter Over 500 alvorlige ulykker på tre år – leger vil ha påbud om hjelm

Over 500 alvorlige ulykker på tre år – leger vil ha påbud om hjelm

I løpet av de siste tre årene har det blitt rapportert om over 500 alvorlige ulykker involverende elsparkesykler, noe som har ført til et krav fra leger om et nasjonalt påbud om hjelmbruk. Til tross for strengere regler introdusert i 2022, har antallet alvorlige ulykker ikke vist noen betydelig nedgang.

Før regelendringene ble det registrert 279 alvorlige ulykker med elsparkesykler, og i perioden etter innstrammingen er tallet 223. Dette ble rapportert av Stavanger Aftenblad. Av disse skadetilfellene var det kun 56 personer som hadde på seg hjelm under ulykken.

Leger ved Stavanger universitetssjukehus etterlyser nå strengere tiltak, inkludert et hjelmpåbud for brukere i alle aldre. Mange av de skadede pasientene har pådratt seg alvorlige hode- og ansiktsskader.

– Belastningen på helsevesenet er like stor som før, uttaler traumekoordinator Kjell Tjosevik ved sykehuset, og påpeker videre at en betydelig andel av ulykkene involverer personer med høy alkoholpåvirkning.

LES OGSÅ: Flere ulykker med elsykkelen og elsparkesykkelen – pass på denne brannfellen

Med innførte skjerpede regler om blant annet promillegrense, aldersgrense på 12 år og hjelmpåbud for barn under 15 år, samt krav om forsikring for eide elsparkesykler, er det tydelige tegn på forsøk på å regulere bruken. Ettersom elsparkesykkelen nå er klassifisert som motorvogn, understreker Tjosevik absurditeten i at hjelmpåbudet kun gjelder for barn under 15 år.

Hjelmpåbud elsparkesykkel
Leger vil ha hjelmpåbud for alle på elsparkesykkel. Illustrasjon laget med AI av Sosialnytt

– Det må selvsagt være påbudt for alle, sier han.

Olav Røise, faglig leder for Nasjonalt traumeregister ved Oslo universitetssykehus, er enig og mener at det ikke finnes gode grunner for å utelate et hjelmpåbud for alle aldersgrupper.

Sikker ferdsel på elsparkesykkel: Viktige punkter

For å forbedre sikkerheten for elsparkesykkelbrukere, er det viktig å følge disse retningslinjene:

  • Bruk alltid hjelm: Beskytt hodet ditt uansett alder. En hjelm kan være avgjørende for utfallet ved en ulykke.
  • Overhold promillegrensen: Ikke bruk elsparkesykkel under påvirkning av alkohol eller andre rusmidler.
  • Følg trafikkreglene: Elsparkesykler er klassifisert som motorvogner, og det er viktig å følge samme regler som for andre kjøretøy.
  • Kjør forsiktig i nærheten av fotgjengere: Reduser farten og vis hensyn, spesielt i områder med mye folk.
  • Bruk refleks og lys: Sørg for at du er synlig, spesielt under dårlige lysforhold eller i mørket.

Ved å følge disse enkle sikkerhetstipsene kan du bidra til å redusere risikoen for ulykker og skader når du bruker elsparkesykkel, og samtidig nyte en trygg og ansvarlig tur.

Om Sosialnytt

Solsialnytt har siden 2014 gitt deg de mest engasjerende historiene i Norge. Hovedfokuset vårt er å gi deg positive historier. 

 

@Erte Media AS

Redaksjon

Ansvarlig redaktør:

Eivind Skår Ertesvåg


Kontakt Sosialnytt:

kontakt@sosialnytt.com