Selv om tallet høres dystert ut, mener Folkehelseinstituttet (FHI) at det er positive tall. Nye inngripende tiltak anses som usannsynlig.
Over halvparten av koronadødsfallene ved Sykehuset Østfold har skjedd i år. Dette er en trend som gjenspeiles hos mange andre sykehus rundt omkring i landet.
Til tross for at flere dør, er det ikke slik at viruset er mer dødelig nå enn det var i starten av pandemien.
– Det er mange dødsfall i år fordi så mange er blitt smittet i år, sier fagdirektør i Folkehelseinstituttet (FHI), Preben Aavitsland, til Dagsavisen.
Før 2022 ble om lag 20 prosent av befølkningen smittet, og det ar 1400 dødsfall. Det vil si at rundt 1 av 100 døde. I år har rundt 70 prosent av befolkningen blitt smittet, og det har vært rundt 3000 dødsfall. Det vil si at 1 av 1.333 smittede, eller 0,075 prosent, dør av korona i 2022. Samtidig har andelen av de eldste som dør av sykdommen økt.
– Korona er altså blitt en mindre farlig sykdom for dem som smittes, både fordi folk er vaksinert og fordi omikronvarianten er mildere. Vaksinasjon reduserer risikoen for alvorlig forløp hvis man blir smittet, sier Aavitsland til avisa.
I løpet av 2022 har det kommet to store smittebølger i Norge, uten at det har blitt innført noen tiltak. FHI regner ikke med at det vil komme en bølge nå som blir større enn disse.
Nå foregår analysene av smittesituasjonen via blant annet overvåkning av avløpsvann i utvalgte bykommuner og Gardermoen-området. I FHIs ukesrapport om smittesituasjonen går det frem at disse analysene har indikert en stigende trend siden uke 40. Smittenivået i uke 48 var høyere enn i uke 47 og høyere enn under sommerbølgen.
Nye tiltak vil neppe komme. I den ferskeste ukesrapporten fra FHI råder de folk til å følge vaksinasjonsanbefalinger, holde seg hjemme når man blir syk med luftveissymptomer, og å ha god hoste- og håndhygiene.
– For øvrig kan samfunnet fortsette med normal hverdag, står det å lese i rapporten.