Hjem Nyheter Over én million nordmenn fikler med mobilen i bilkø

Over én million nordmenn fikler med mobilen i bilkø

Mange nordmenn skal på bilferie i sommer og da blir det fort kø. Men, foruten å synge og spise og drikke – hva gjør nordmenn bak rattet i bilkø?

Jo, noe som går ut over trafikksikkerheten. I en ny undersøkelse Respons Analyse har gjennomført for Fremtind, oppgir nemlig mer enn én av fire, noe som tilsvarer over 1,1 millioner nordmenn, at de bruker mobilen i kø.

– Det er fort gjort å smelle inn i bilen foran om du ser på mobilen bare et par sekunder. La samboeren eller kameraten i passasjersetet sende meldinger, ta snap og styringen over Spotify også i kø, sier skadeforbygger Therese Hofstad-Nielsen i en melding fra Fremtind.

Det vi bruker mobilen mest til er å skifte musikk og sende tekstmeldinger. I tillegg oppgir mange at de snakker i telefonen uten handsfree, og sender snaps med mobilen. Det er de yngste, mellom 18 og 24, som er mest ivrig på musikken og tar flest snaps eller selfies bak rattet. Det er de mellom 35 og 44 som i størst grad oppgir at de sender SMS.  

Mobilen er den nye fyllekjøringen

– Mobilen er den nye fyllekjøringen, og vi vet at fikling med mobilen er en hyppig kilde til store og små trafikkulykker, sier Hofstad-Nielsen.

Fremtind har med appen Smartbil, registrert hvor mye nordmenn bruker mobilen bak rattet, uavhengig av køkjøring. Det var om lag 6000 aktive brukere av appen.

Kvinner er «verstingene»

I 2021 brukte menn i snitt mobiltelefonen 1,8 prosent av kjøretiden og kvinner 2,9 prosent, altså dobbelt så mye som menn. Det betyr at på en gjennomsnittlig kjøretur på én time – så vil en mann ha fiklet med mobiltelefonen i ett minutt og en kvinne i 1,5 minutt.

– Det kan virke lite, men det er altfor mye. Du skal ikke se lenge på mobilen før du skjener ut av filbanen eller mister reaksjonstiden du trenger for å håndtere en hendelse, sier Hofstad-Nielsen.

Vi synger og spiser, og menn vil kjøre forbi

Det vi gjør aller mest i kø er å synge og spise og drikke. Nær tre av ti oppgir disse aktivitetene.

– På langtur kan det være smart å holde blodsukkeret ved like. Du blir fort mer tålmodig i køen, men pass på bilen foran og hold både flyten og din plass i køen, sier Hofstad-Nielsen.

Nær én av ti oppgir at de kjører forbi i bilkøer. Det er nesten tre ganger så mange menn, enn kvinner, som oppgir dette.

Har tekstet og surfet i fart

Lignende tall kommer frem i i en undersøkelse Volvo og Trygg Trafikk har fått gjennomført i forbindelse med sin sommerkampanje «bilmodus».

Av bilistene som oppgir å ha brukt mobiltelefon under kjøring, svarte nesten halvparten at de brukte den til å sende SMS. 4 av 10 at de snakket i håndholdt mobil, mens 1 av 4 var på nettet eller sosiale medier.

– Hvis du kjører i 80 km/t og tar blikket av veien i fem sekunder, har du beveget deg 110 meter. Det viser hvor farlig det er å ikke følge med. I bilen risikerer du livet ditt hvis du velger mobilen framfor veien, sier kommunikasjonssjef Cecilie Bryner i Trygg Trafikk.

Oppfordrer til «bilmodus»

Trygg Trafikk og Volvo frykter flere alvorlige ulykker på veiene, hvis folk ikke legger vekk mobilen. Denne sommeren fronter de derfor en opplysningskampanje om at mange smarttelefoner har en «bilmodus»-funksjon, som man kan aktivere før kjøring.

«Bilmodus»-funksjonen har ulike navn avhengig av telefonens operativsystem. På Apple-telefoner heter den “Bilkjøring”, mens den heter “Kjøremodus” på Android-telefoner.

– Funksjonen minner om flymodus, som de fleste kjenner godt. Når den er aktivert, vil telefonen bli mindre distraherende, og det blir lettere å holde fokus på veien, forklarer Erik Trosby, kommunikasjonssjef i Volvo Cars Norge.

Solsialnytt har siden 2014 gitt deg de mest engasjerende historiene i Norge. Hovedfokuset vårt er å gi deg positive historier. 

@Erte Media AS

Redaksjon

Ansvarlig redaktør:

Eivind Skår Ertesvåg

 

Kontakt Sosialnytt:

kontakt@sosialnytt.com