Hjem Hus og hjem Over halvparten av oss gjør denne feilen etter julemiddagen – Kan koste deg tusenvis

Over halvparten av oss gjør denne feilen etter julemiddagen – Kan koste deg tusenvis

Julen er høytid for festmåltider, men feil håndtering av matfett kan føre til tette avløp og uønskede rottebesøk. Kommuner over hele landet oppfordrer derfor innbyggerne til å unngå å helle ribbefett og annet matfett i vasken eller toalettet.

Når flytende fett fra matlaging helles i vasken, avkjøles det og stivner i rørene. Dette kan føre til blokkeringer både i private og kommunale avløpssystemer. Selv om varmt vann og såpe brukes, er det ofte ikke nok til å forhindre at fettet fester seg til rørveggene. Over tid kan dette resultere i tette rør, oversvømmelser og kostbare reparasjoner.

– I juletiden er det vanlig at fett fra matlaging, spesielt ribbefett, kastes i avløpet. Dette fører til tette rør og økt belastning på avløpssystemet, forteller Kjell Christian Røshol, koordinator i Tromsø kommune seksjon for vann og avløp.

Rotter tiltrekkes av fett

I tillegg til tette rør, kan fett i avløpet tiltrekke seg rotter. Disse skadedyrene elsker matfett som setter seg på innsiden av rørene. Ett rottepar kan i løpet av et år være opphav til tusen nye rotter, noe som forverrer problemet ytterligere.

Slik håndterer du matfett riktig

For å unngå disse problemene, anbefales det å:

  • Tørke av fett: Bruk tørkepapir til å fjerne fett fra gryter, panner og tallerkener før vask. Kast deretter tørkepapiret i matavfallet.
  • Samle flytende fett: Hell flytende fett i en tom kartong eller flaske, lukk den godt, og kast den i restavfallet.
  • Gjenbruk: Vurder å bruke overflødig fett i matlaging, for eksempel som base i sauser eller supper.

Kommunenes innsats

Mange kommuner har iverksatt tiltak for å bekjempe fettproblemer i avløpssystemene. For eksempel har Tromsø kommune installert automatiserte rottefeller som avliver rundt 1000 rotter hvert år. Likevel understreker de viktigheten av at innbyggerne ikke bruker toalettet som søppelbøtte, da dette kan føre til ytterligere problemer.

Kjell Christian Røshol jobber som koordinator i Tromsø kommune seksjon for vann og avløp. Ansvarlig for drift avløp og overvann. Hovedsakelig oppfølging og støtte til driftsavdelingen med ingeniører og operatører, samt koordinering mot andre avdelinger internt og eksternt. Foto: Frank Lande / Tromsø kommune

– Disse har en sensor som detekterer rotter som går forbi, og slår de i hjel. Totalt avliver disse ca 1000 rotter hvert år, forklarer Røshol.

Feilaktig avfallshåndtering fører til økte vedlikeholdskostnader for kommunene, som til slutt belastes innbyggerne gjennom høyere avgifter. I tillegg kan tette rør føre til kloakktilbakeslag i boliger, noe som er både ubehagelig og helsefarlig.

– Vi finner mye rart i avløpet som ikke hører hjemme der. Det mest spesielle vi har funnet var kanskje en sammentapet pose med noe hvitt pulver som vi mistenkte kunne være narkotika. Politiet ble kontaktet, og det viste seg at de nettopp hadde hatt en razzia i en bolig rett i nærheten av renseanlegget der posen ble funnet. I tillegg har det også blitt funnet en og annen giftering i avløpet, sier Røshol.

For å sikre en problemfri jul uten tette rør og uønskede rottebesøk, oppfordres alle til å håndtere matfett på en ansvarlig måte. Ved å følge enkle råd kan man bidra til et bedre miljø og redusere belastningen på avløpssystemene.

Solsialnytt har siden 2014 gitt deg de mest engasjerende historiene i Norge. Hovedfokuset vårt er å gi deg positive historier. 

@Erte Media AS

Redaksjon

Ansvarlig redaktør:

Eivind Skår Ertesvåg

 

Kontakt Sosialnytt:

kontakt@sosialnytt.com