Hjem Nyheter Over halvparten i serveringsbransjen frykter konkurs

Over halvparten i serveringsbransjen frykter konkurs

Del
X
LinkedIn
Pin
Reddit
Mandag kom beskjeden serveringsbransjen fryktet: Erna Solberg fortalte at den nasjonale skjenkestoppen blir forlenget minst én uke.

Senere på mandag kom imidlertid kontrabeskjeden om at Stortinget overkjører regjeringen: Skjenkestoppen oppheves.

Nye tall fra Virke viser ifølge Aftenposten at 55 prosent av medlemmene i serveringsbransjen svarer at de står i fare for å gå konkurs. Det er mer enn både hotellbransjen og kulturbransjen, som også sliter.

– Dessverre treffer ikke ordningen serveringsbransjen godt nok, sier Rhiannon Edwards som er leder for kultur og opplevelser i Virke til avisen.

Av medlemsundersøkelsen fremgår det at 45 prosent av serveringsstedene har svært store problemer med likviditeten og 60 prosent av de ansatte var permittert pr. 15. januar 2021.

I starten av koronakrisen betalte staten lønnen for permitterte etter to dager. Nå skal arbeidsgiver betale lønn for sine ansatte i ti dager, selv uten mulighet for inntekt. Slik har det vært siden 1. september.

Les også: Stenger mindre grensestasjoner: Testplikt for alle som reiser inn til Norge

Dersom man må permittere 25 ansatte og har ti dagers lønnsplikt, betyr dette at man må betale lønn for 250 dagsverk man aldri ser noe igjen av.

I tillegg til at serveringsbransjen har hatt store utgifter til permitteringer er også varelageret tapt for mange: Mat må kastes, og tusenvis av liter øl må destrueres.

Edwards mener dagens politikk gjør det vanskelig for restauranter og barer å åpne opp igjen.

Les også: Nakstad frykter vanskelig periode inn mot påsken

Næringsminister Iselin Nybø (V) sier til avisen at hun har forståelse for at man ønsker flere utgifter dekket, men viser til at regjeringen har prioritert å gjøre kompensasjonsordningen enkel og effektiv.

– For å kunne gjøre behandlingen automatisert har vi basert oss på faste, uunngåelige kostnader. Dette er enkle kostnader å forholde seg til som gjør at vi kan behandle 9000 søknader i minuttet. Derfor kan vi ikke legge til ting som vil komplisere prosessen for mye. Men det bærer helt klart med seg noen ulemper, sier Nybø.

Del
X
LinkedIn
Pin
Reddit

Solsialnytt har siden 2014 gitt deg de mest engasjerende historiene i Norge. Hovedfokuset vårt er å gi deg positive historier. 

@Erte Media AS

Redaksjon

Ansvarlig redaktør:

Eivind Skår Ertesvåg

 

Kontakt Sosialnytt:

kontakt@sosialnytt.com