tirsdag, oktober 27, 2020

Overlege: Derfor er en spasertur den aller beste medisinen

Mest lest nå

Kvinnen adopterer en pitbull. Hunden klarer ikke slutte å klemme henne

Kayla Filoon (20) jobbet frivillig ved siden av studiene som hundepasser ved et hundepensjonat for hjemløse hunder. En dag kom pitbullen Russ inn. Og...

Trening er den aller beste oppskriften på god helse og et langt liv.

Overlege i psykiatri og forfatter av boken «Helse på resept» Anders Hansen sier ifølge det svenske nettstedet MåBra at 30 minutters rask gange hver dag er alt som skal til. 

Spasertur på stranden Foto: Pixabay

Ifølge Hansen holder spaserturen hjernen din ung. Når du beveger deg øker blodtilførselen til hjernen. Med regelmessig trening over tid vil det dannes nye hjerneceller i hukommelsessenteret. Fysisk aktivitet styrker også frontallappen som er viktig for konsentrasjon, beslutninger og impulskontroll. 


Dessuten er spaserturen kanskje den aller beste medisinen vi har mot stress, påpeker overlege Hansen. Driver du med regelmessig trening senkes nivået av stresshormonet kortisol. Og får du opp pulsen på et høyt nivå så virker faktisk mosjon like godt mot lette og middels tunge depresjoner som antidepressiva.  

Fysisk aktivitet forebygger og forsinker også utviklingen av folkesykdommen diabetes type 2. Trente muskler har nemlig økt følsomhet for insulin. 

Selv middels anstrengende aktivitet er en vidunderkur for folkehelsa: Om du regelmessig får opp pulsen litt, har du bedre beskyttelse mot høyt blodtrykk. 

En av hovedårsakene til benskjørhet er trolig mangel på fysisk aktivitet. Skjelettet ditt trenger allsidig belastning. Tar du en god spasertur styrker dette skjelettet. Muskler som brukes ofte krever mer av skjelettet, slik at det hele tiden må holde prosessen med å produsere benvev i gang. 

Å gå tur gir oss en rekke helsefordeler. Foto: Canva

Har du allerede problemer med åreknuter så vil spaserturer forhindre at de blir verre. Dersom du ikke har dem så er spaserturen et godt middel for å fortsatt holde de unna. Når du går trener du benmusklene som sørger for en normal blodsirkulasjon. Blodet må finne nye veier for å nå ut i beinet og nye små blodårer vokser til der det er fortreninger som hindrer flyten. 

Verdens helseorganisasjon, WHO, anbefaler at du er fysisk aktiv i minst 150 minutter hver uke, da dette minker kreftrisikoen. Samtidig er mosjon utmerket for tarmsystemet ditt. En rask spasertur stimulerer tarmbevegelsene og forebygger forstoppelse. 

Skal du ned i vekt gan du kvitte deg med tre kilo på ett år bare ved å spasere fem minutter ekstra hver dag. 

Mer motivasjon enn dette er vel vanskelig å finne? Da er det vel bare å knyte på seg skoene og komme seg ut og gå?

LES OGSÅ:

Få med deg alle sakene våre! Klikk liker for å følge oss på Facebook

NESTE ARTIKKEL
SCROLL NED

Siste nyheter