Hjem Familie Overlege er oppgitt over dagens foreldre: – Barn i dag får bestemme altfor mye

Overlege er oppgitt over dagens foreldre: – Barn i dag får bestemme altfor mye

Del
X
LinkedIn
Pin
Reddit

Den danske overlegen Jens-Christian Holm mener dagens foreldre curler, skjemmer bort og skjermer barna mot nederlag. Nå vil han at vi skal ta foreldre-makten tilbake og oppdra en sunn og velfungerende generasjon.

Jens-Christian Holm er overlege ved Holbæk Sykehus i Danmark. Der jobber han med å hjelpe overvektige barn ned i vekt.

«Vi lever i en veldig grenseløs tid der barn har altfor mye medbestemmelse. Barn har ikke oversikt til selv å bestemme hva de skal spise, hvilke klær de skal ha på, om de skal delta i idrett eller ikke og når de skal i seng», sier han til ALT for damene.

«Hvis man ikke respekterer at foreldre-barn-relasjonen er en maktrelasjon der foreldrene styrer, setter grenser, korrigerer og er et forbilde hver dag, så svikter man barnet», sier han videre.

Vanskelig å si nei

Overlegen kommer med et eksempel fra et tv-program han deltok i, der et foreldrepar med en overvektig sønn, syntes det var så vanskelig å hjelpe han ned i vekt. Familien hadde et stort godteskap på kjøkkenet, som de gang på gang fikk beskjed om å tømme. De tømte det, men fylte det raskt opp igjen.

LES OGSÅGrensesetting og rutiner : Her er 9 tips til oppdragelsen

«Sønnen var ganske lei av å være overvektig, og foreldrene fikk så vondt av han og syns det var vanskelig å nekte han godteri», sier Jens-Christian.

I et av programmene ble gutten spurt om dette godteskapet.

«Da gråt han og sa: «Jeg skulle ønske foreldrene mine kunne si nei til meg», forteller overlegen.

Legen mener foreldre må tørre å si mer nei til barna. Foto: Privat / Facebook

Viktig ikke å vakle

Jens-Christian kommer med noen råd til foreldre som syns det er vanskelig å si nei til barna sine.

LES OGSÅEkspert: Dagens barneoppdragelse er fullstendig krise : Her er 5 tips alle småbarnsforeldre burde få med seg

«Hver dag står du ovenfor masse valg som føles godt her og nå, men som ikke er det beste på lang sikt. Derfor skal du som forelder trene deg selv i hele tiden å huske hva som er målet ditt. Da må du lære deg å si nei, og du skal gjøre det mange ganger. For barnet ditt vil gjerne ha cola, det er jo så godt. Det vil gjerne se på tv, det er jo så koselig. Men så snart du begynner å vakle i ditt nei, fanger barnet det opp med det samme og begynner å surfe på en bølge av at «mor har vanskelig for å si nei», sier han, og legger til:

«Men hva vil du helst på sikt, la barnet drikke cola og unngå konflikter, eller ha et sunt barn?»

Del
X
LinkedIn
Pin
Reddit

Om Sosialnytt

Solsialnytt har siden 2014 gitt deg de mest engasjerende historiene i Norge. Hovedfokuset vårt er å gi deg positive historier. 

 

@Erte Media AS

Redaksjon

Ansvarlig redaktør:

Eivind Skår Ertesvåg


Kontakt Sosialnytt:

kontakt@sosialnytt.com