onsdag, september 30, 2020

Overlege med oppsiktsvekkende uttalelse: – Dette er treningen som gir best effekt

Mest lest nå

Klarer du å finne C-en på under ett minutt?

Det finnes mange optiske illusjoner på nettet hvor man skal lete etter noe skjul. Se for eksempel: Kan du se kvinnen i dette bildet? I denne...

Om du ikke har tid, hvorfor får du da barn? Jeg er lei det evinnelige maset om egentid

Nylig fikk jeg en epost fra barnehagen. Det var på tide å fylle ut sommerskjemaet. I eposten henviste barnehagen til Barnekonvensjonens artikkel 31 hvor...

Den svenske overlegen i psykiatri, Anders Hansen, har gitt ut flere bøker om hvordan trening påvirker kroppen, og ikke minst psyken vår. Han har også snakket høyt om hvordan digitaliseringen påvirker oss i negativ retning. Nå kommer han med en oppsiktsvekkende uttalelse om trening.

Anders Hansen mener digitaliseringen er med på å gjøre oss syke og ensomme.

«Dersom vi bruker digitale verktøy som hjelpemidler, gjennom å holde kontakt med venner og familie, så blir vi ikke skadet av det. Men dersom vi erstatter de fysiske møtene med skjermen, og begynner å leve parallelle liv, så kan vi bli verre enn vi burde. Vi mennesker er flokkdyr, og har behov for å treffe hverandre. Vi hadde ikke overlevd uten hverandre», sier Anders i et svensk tv-program, ifølge Aller.


Tren sammen med andre 

Derfor mener Anders at den beste måten å trene på, og den treningen som gir aller mest effekt, er å trene sammen med andre.

«I huden vår finnes det reseptorer som bare reagerer på lett berøring. De reagerer ikke på smerte, kulde eller varme. Så hvorfor har moder natur plassert slike reseptorer i oss», spør overlegen, og fortsetter:

«Det vi vet, er at når de blir berørt, så utskiller hjernen vår endorfiner. Disse endorfinene fører oss mennesker nærmere hverandre, for eksempel gjennom å danse sammen i en gruppe, eller mosjonere sammen i en gruppe. Disse ekstra endorfinene, får vi ikke tilgang til når vi mennesker trener alene», sier han.

Tidligere har Hansen snakket mye om hvor viktig trening er for å forebygge depresjon. Han mener at trening i mange tilfeller kan erstatte medisin og piller.

– Når jeg sier til noen som har en mild depresjon at jeg tror det beste de kan gjøre er kondisjonstrening, så får jeg ofte spørsmål om hva i alle dager for en lege jeg er. De fleste går jo til legen for å få skrevet ut noen piller. Så det kan bli en pedagogisk utmattelse å alltid måtte forklare mennesker at fysisk aktivitet er en form for behandling av depresjon. Og det er derfor så viktig at virkningen av fysisk aktivitet blir alment kjent, da tror jeg det vil skrives ut flere resepter på fysisk aktivitet, sier overlegen til SVT.

Like tabu med mobil som røyk

Anders Hansen tror at vi i fremtiden kommer til å legger fra oss mobilen og se tilbake på denne tiden og tenke at vi var veldig naive til effekten av digitalisering.

«Jeg tror det kommer til å bli like tabu å sitte med mobilen sin i offentligheten som det er å røyke i dag», sier han.

LES OGSÅ5 ting som skjer i hjernen din når du trener

Få med deg alle sakene våre! Klikk liker for å følge oss på Facebook

NESTE ARTIKKEL
SCROLL NED

Siste nyheter