torsdag, mai 28, 2020

Overlege om respiratorpasientene: – Går vesentlig bedre enn vi forventet

Mest lest nå

Tidligere regnet man at fire av ti respiratorpasienter med korona ville dø. Nå melder legene at det ser lysere ut enn forventet, og at langt flere pasienter i respirator overlever.

– Vi har foreløpig veldig mange som blir bedre blant dem som ligger på respirator, sier seksjonsoverlege Vibecke Sørensen ved Akershus universitetssykehus (Ahus) til VG. Ahus er det sykehuset i Norge som har flest respiratorpasienter.

– Foreløpig går det vesentlig bedre for respiratorpasientene enn dette anslaget. Og det går vesentlig bedre enn det vi selv hadde forventet, sier hun videre.


9 til 15 dager

Overlegen understreker at dette er foreløpige tall og at dersom flere eldre og personer med tilleggssykdommer blir syke, kan dødeligheten forandre seg.

– Det er viktig at vi fortsatt har ressurser, utstyr og ikke minst beskyttelse til de ansatte for å holde god kvalitet på behandlingen videre og tallene ved like, sier hun, og forteller hva en respiratorpasient egentlig er.

Når pasienten er koblet på en respirator ligger hun eller han i narkose til behandlingen er over. Det krever mye oppfølging fra intensivsykepleiere. For å sikre mest mulig oksygenopptak i lungene snus pasientene til mageleie i lange perioder. Det krever ofte fem pleiere å snu en pasient trygt.

– Det varierer hvor lang tid på respirator pasientene trenger, men de fleste trenger i alle fall ni til femten dager. Det passer med erfaringer fra utlandet. Trenger de lenger enn det, er det ofte mer komplisert sykdomsbilde. De kan likevel overleve, sier Vibeke Sørensen.

Takker pårørende

Overlegen ønsker å takke pårørende til de syke.

– Jeg må si at jeg er utrolig imponert over hvordan pårørende takler å ha sine alvorlig syke familiemedlemmer på sykehuset når de er alvorlig syke. Også når de ikke får komme på besøk til dem på grunn av smittevern, sier hun

– De viser så mye takknemlighet for jobben vi gjør og er så tålmodige og forståelsesfulle for situasjonen, sier hun videre.

129,743FansLik
1,354FølgereFølg

NESTE ARTIKKEL
SCROLL NED

Siste nyheter