I helgen ble det kjent at tre helsearbeidere ansatt i Helse sør-øst hadde blitt lagt inn på sykehus med blodpropp eller hjerneblødning kort tid etter å ha fått AstraZeneca-vaksinen.
Mandag ettermiddag opplyser Legemiddelverket at en av de innlagte helsearbeiderne er død. Ifølge NRK var det en ung kvinne under 50 år som døde. Hun var pasient på Rikshospitalet.
Legemiddelverket undersøker om dødsfallet har en sammenheng med vaksinen fra AstraZeneca.
Overlege uttaler seg
Etter den siste tids spekulasjoner og vaksinestopp i en rekke land av vaksinen er det mange som spør seg hvorvidt AstraZeneca-vaksinen faktisk har noe med blodproppene å gjøre.
En av dem som nå uttaler seg er overlege Pål Andre Holmé ved Rikshospitalet. Han anser det som sannsynlig at vaksinen er grunnen til disse bivirkningene.
– Jeg synes det er vanskelig å konkludere ennå. Men jeg vil anse det som mer usannsynlig at det ikke er noen sammenheng, enn at det er en sammenheng, sier Holme, som er overlege ved avdeling for blodsykdommer, til NRK.
På spørsmål om han tror det kan være en sammenheng svarer Holme:
– Jeg tror det, ja.
Sykehuset undersøker nå bredt for å finne ut om helsearbeiderne som ble innlagt, og hvor en døde, har sammenheng med vaksinen.
– Resultatene begynner å tikke inn, og vi begynner å få indisier på at det er assosiasjoner her, sier Holme.
Er vaksinen farlig?
Det er fremdeles for tidlig å konkludere om denne vaksinen har skyld i alvorlige bivirkninger.
På spørsmål om vaksinen er farlig svarer Gunnveig Grødeland ved Universitetet i Oslo til Faktisk.no:
– Mest sannsynlig ikke.
Hun understreker allikevel at det er viktig å sjekke ut spørsmålet, og at det nettopp er derfor denne vaksinen nå er satt på pause.
– Jeg synes dette gir tillit til vaksinesystemet. Man skal alltid følge opp vaksinering, og nå er man i en ekstra alarmberedskap, siden vi bruker vaksiner som vi har kort erfaring med. Vi gambler ikke med vaksinesikkerheten, sier Grødeland.
For dem som har tatt AstraZeneca vaksinasjon skal man ifølge FHI kontakte lege dersom man har:
- Kraftig økende sykdomsfølelse (for eksempel vedvarende og intens hodepine, sterke smerter i kroppen) som varer mer enn tre dager
- Uforklarlige blåmerker eller små røde/blårøde prikker som ikke forsvinner når du trykker på dem med et glass (se illustrert ved bilde)
- Tegn på slag eller annen alvorlig sykdom